Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη –Πυλώνας τα φωτοβολταϊκά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά από λίγα χρόνια στασιμότητας, η φωτοβολταϊκή (PV) βιομηχανία της Ελλάδας επιστρέφει με σχέδιο προσφοράς 430 MW το 2019 και την ανάπτυξη υβριδικών έργων PV και αιολικής ενέργειας.

Η ηλιακή φωτοβολταϊκή αγορά της Ελλάδας έχει αφήσει πίσω της τη στασιμότητα των τελευταίων ετών για να εισέλθει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, η οποία οδηγείται από δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η φωτοβολταϊκή τεχνολογία ήταν η πρώτη που πέτυχε στο πλαίσιο της πολιτικής πλειστηριασμών, με πιλοτικό διαγωνισμό 40 MW το 2016. Από τον Ιούλιο του 2018, η χώρα είχε ξεκινήσει τακτικές δημοπρασίες τόσο για ηλιακή όσο και για αιολική ενέργεια.
Η Ελλάδα τείνει να προωθήσει τη χωρητικότητα της φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας ξεχωριστά, αλλά έχει επίσης εφαρμόσει έναν κοινό μηχανισμό προσφορών.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο σχέδιο δημοπρασιών της χώρας, η Ελλάδα επιδιώκει να προκηρύξει προσφορά χωρητικότητας PV ισχύος 430 MW και 300 MW το 2019 και το 2020 αντίστοιχα. Η χωρητικότητα θα διατεθεί σε βυτία φωτοβολταϊκών τεχνολογιών για έργα χωρητικότητας μεταξύ 500 kW και 20 MW. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει επίσης ανάμεικτες προσφορές φωτοβολταϊκών και αιολικών εγκαταστάσεων το επόμενο έτος για μεγαλύτερα έργα, με δυναμικό έως 500 MW που ενδεχομένως προσφέρεται στους επενδυτές. Παρέχει επίσης περιθώριο για επιπλέον μεικτή προσφορά φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών το 2019, ειδικά για το νησί της Εύβοιας.
Αν σκεφτούμε όλα αυτά, οι προσφορές της Ελλάδας ήταν επιτυχημένες. Ένα εμπόδιο είναι μια απαίτηση ότι τα έργα υποβολής προσφορών θα διαθέτουν άδεια παραγωγής και συμφωνία σύνδεσης δικτύου. Λίγα έργα πληρούν τα κριτήρια αυτά. Αυτό το εμπόδιο συμπληρώνεται από έναν ξεχωριστό κανόνα ανταγωνισμού ο οποίος απαιτεί την υπερκάλυψη των προσφορών κατά τουλάχιστον 40%.
Ως αποτέλεσμα, οι προσφορές της Ελλάδας απονέμουν λιγότερη χωρητικότητα από ό, τι αρχικά προβλεπόταν, αν και η υπόλοιπη δυναμικότητα μεταφέρεται. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στην Ελλάδα, με τόσο τους διεθνείς όσο και τους ντόπιους επενδυτές, να αιτούνται της συγκέντρωσης των απαραίτητων αδειών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις προσφορές.
Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, πάνω από 6 GW νέων φωτοβολταϊκών έργων έχουν αιτηθεί τους τελευταίους 18 μήνες για να τους χορηγηθούν άδειες παραγωγής.
Ilias Tsagas
pv-magazine.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ