Ο εφιάλτης της ανεργίας στοιχειώνει την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην αγορά εργασίας καταγράφει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων η Alpha Bank.

Όπως επισημαίνει, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει αφενός χρονική μετατόπιση του εποχικού προτύπου των προσλήψεων, λόγω της μεταγενέστερης σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια έναρξης της τουριστικής περιόδου και αφετέρου ορατή συρρίκνωση του συνολικού αριθμού των προσλήψεων, σε ετήσια βάση, στο πρώτο επτάμηνο.

Οι προσλήψεις περιορίστηκαν σημαντικά στο τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, ενώ σημείωσαν αισθητή άνοδο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Παρά την άνοδο των προσλήψεων το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, συνολικά το πρώτο επτάμηνο του 2020 το ισοζύγιο των ροών απασχόλησης διαμορφώθηκε σε -111.300, που αποτελεί τη χαμηλότερη επίδοση πρώτου επτάμηνου από το 2014.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, δεν προκύπτει ότι η ανάκαμψη των προσλήψεων τους τελευταίους μήνες είναι ικανή να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Η εξέλιξη τόσο της απασχόλησης όσο και του ποσοστού της ανεργίας θα εξαρτηθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα σε σημαντικό βαθμό και από την εξέλιξη της πανδημίας. Με άλλα λόγια, ο Covid-19 καθυστέρησε σημαντικά τις εποχικές προσλήψεις και εν τέλει συμπίεσε τον συνολικό ετήσιο αριθμό τους. Η μείωση αυτή, ωστόσο, κρίνεται ότι είναι σχετικά μικρών διαστάσεων, δεδομένης της σημασίας που έχει ο τουριστικός κλάδος για την απασχόληση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, εκτός από την απώλεια των θέσεων εργασίας, οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στην αγορά εργασίας έχουν αποτυπωθεί και σε άλλα πεδία. Μεταξύ αυτών, είναι η αύξηση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού, καθώς αρκετά άτομα που δεν εργάζονταν και αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των ανέργων συνέχισε να μειώνεται.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σημείωσε αύξηση κατά 6,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι άνεργοι κατέγραψαν ισοποσοστιαία μείωση. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως η εργασία εξ αποστάσεως και η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, αντανακλώντας μια σημαντική μείωση των ωρών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ως συνέπεια της κάθετης πτώσης της παραγωγικής δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση του αριθμού των αποχωρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ