Με πρόσχημα την πανδημία – Θέλουν αλλαγές στη φορολογία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα “παράπλευρα μέτρα” το ζουμί

Μπορεί η κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ, να θεωρείται ως μια πολύ θετική εξέλιξη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ωστόσο, έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται ανησυχίες για παράπλευρα μέτρα που τυχόν θα επιβληθούν.
Ήδη, από την κοινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ, ο Ε. Μακρόν έκανε κάποιες αναφορές που προκάλεσαν ανησυχία. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα όσα ανέφερε, ήταν και η ανάγκη για δημιουργία μίας νέας κοινής φορολογικής βάσης στην ΕΕ. Πρόταση που ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια βέβαια, αλλά ποτέ δεν προχωρά η υλοποίησή της αφού υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις.
Κύριος εκφραστής αυτών των αντιδράσεων ήταν διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν ήταν διατεθειμένο με τίποτα να διαφοροποιήσεις τους φορολογικούς του συντελεστές. Βέβαια, κι άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Ολλανδία, επίσης ήταν ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συνοδοιπόρος και η Κύπρος η οποία έχει ένα από τους χαμηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές στην ΕΕ.
Η αναφορά Μακρόν, δεν πέρασε απαρατήρητη, ωστόσο, προς το παρόν δεν δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες, καθώς αρκετές χώρες με σημαντικό εκτόπισμα στην ΕΕ, διαφωνούν με αυτήν την εξέλιξη. Ωστόσο, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, σίγουρα θα αποδυναμώσει το συγκεκριμένο μπλοκ και αναμένεται ότι οι πιέσεις θα αυξηθούν.
Για την περίπτωση της Κύπρου, μία αλλαγή των φορολογικών δεδομένων θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.
Μερικά 24ωρα μετά τις αναφορές Μακρόν, ήταν η σειρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σχολιάσει τα θέματα φορολογικού σχεδιασμού της χώρας, χαρακτηρίζοντας τα ως «επιθετικά» και προσθέτοντας πως είναι καθοριστικό να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η δικαιότερη εφαρμογή των φορολογικών συστημάτων, όπως καθορίζονται στις εισηγήσεις του 2020 για τη ζώνη του ευρώ.
«Οι παράπλευρες επιπτώσεις επιθετικών φορολογικών στρατηγικών στους φορολογούμενους, καλούν για συντονισμένη εθνική δράση για να συμπληρωθεί η νομοθεσία της ΕΕ», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Μάλιστα, προστίθεται, οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως οι φορολογικοί κανόνες της Κύπρου χρησιμοποιούνται για σκοπούς επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Αν και γίνεται αναφορά ότι η Κύπρος έχει κάνει βήματα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, εφαρμόζοντας διεθνείς και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλλά και κάποια άλλα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, εντούτοις προστίθεται, κάποια στοιχεία μπορεί να συνεχίζουν να υποβοηθούν τη δημιουργία επιθετικών φορολογικών σχεδιασμών.
Ως τέτοια αναφέρονται η απουσία παρακρατούμενου φόρου για μερίσματα, τόκους και πληρωμές δικαιωμάτων από εταιρείες με βάση της Κύπρο σε κατοίκους τρίτων χωρών αλλά και οι κανόνες για φορολογικούς κατοίκους Κύπρου. Τέλος, αναφορά γίνεται και στο σχέδιο νοητής έκπτωσης τόκων, το οποίο, όπως αναφέρεται, χρήζει παρακολούθησης. Προφανώς δεν θα μπορούσε να απουσιάζει αναφορά και στα σχέδια πολιτογράφησης και μόνιμης διαμονής επενδυτών, τα οποία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ περιέχουν υψηλό ρίσκο να τύχουν εκμετάλλευσης, σημειώνεται στην έκθεση.
Οι άμεσα επηρεαζόμενοι στην Κύπρο, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γνωρίζουν ότι θα αυξηθεί η πίεση για αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο ειδικότερα μετά το Brexit. Παραμένει να διαφανεί κατά πόσο στα πλαίσια δημιουργίας ενός προγράμματος ανάκαμψης της ΕΕ από τις παρενέργειες του κορωνοϊού θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα τροποποίησης των φορολογικών δεδομένων.
Αντώνης Αντωνίου
philenews

ΔΗΜΟΦΙΛΗ