ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Το ΣΔΟΕ στο κυνήγι των 4 δισ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

newego LARGE t 1101 541631291Στο δρόμο βγαίνουν οι «ραμπο» του ΣΔΟΕ, με εντολή του Υπουργείου Οικονομικών καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου βρίσκονται «στο κόκκινο». Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται μάλιστα να αναλάβει εκ νέου την διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά κατά την διακίνηση προϊόντων και αγαθών.
Όπως αποκάλυψε το ereportaz, το μοντέλο που μελετάται και περιλαμβάνεται στα 22 μέτρα-φωτιά, προβλέπει την ενοποίηση όλων των ελεγκτικών αρχών που θα ενεργούν για την αντιμετώπιση του οικονομικού Εγκλήματος και την προληπτική πάταξη της.
Η ηγεσία του Υπουργείο Οικονομικών οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση εξαιτίας των περιορισμένων εσόδων του μήνα Φεβρουαρίου, που δεν θα ξεπεράσουν τα 2,8 δισ. και οι ανάγκες πληρωμών αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο θέτουν σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο για να κερδίσουν τη «μάχη» είσπραξης του ΦΠΑ και να ανακάμψουν τα έσοδα που τον Δεκέμβριο σημείωσαν υστέρηση 35% έναντι του στόχου στο Μεσοπρόθεσμο και τα μηνύματα δείχνουν ότι η «ζημιά» συνεχίστηκε και τον –επίσης προεκλογικό- μήνα Ιανουάριο.
Τις τελευταίες ημερες η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Νάντια Βαλαβάνη έχει συνεχείς επαφές και συσκέψεις με διευθυντικά στελέχη των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να ενημερωθεί αλλά και να τους δώσει εντολές για να ξαναρχίσει το κυνήγι των φόρων, από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στη νέα κυβέρνηση.
Στις συσκέψεις αυτές προετοιμάζονται και οι θέσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται μεγάλες ανατροπές στο οργανωτικό σχήμα των μηχανισμών. Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει το μέλλον της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, διαφαίνεται ότι μπορεί να διατηρηθεί για να μην ανοίξει νέο μέτωπο διαμάχης με τους δανειστές.
Ξεκινούν οι προληπτικοί έλεγχοι
Ωστόσο το ΣΔΟΕ φαίνεται πως βγαίνει ξανά στους δρόμους για ελέγχους, καθώς σχεδιάζεται να αναλάβει πάλι την διενέργεια προληπτικών ελέγχων στην αγορά κατά την διακίνηση προϊόντων και αγαθών, με πρώτους στόχους την μεταφορά εμπορευμάτων, τα κέντρα διασκέδασης και την έκδοση αποδείξεων από γιατρούς, δικηγόρους κλπ.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και καιρό ο προληπτικός έλεγχος έχει φύγει από τα χέρια του ΣΔΟΕ και έχει πάει στην γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων! Το γεγονός αυτό φέρεται να λειτούργησε κατασταλτικά.
Όπως επεσήμανε χθές ο Θεόδωρος Φλωράτος, ειδικός σύμβουλος του ΣΔΟΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό, «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να ενοποιηθούν για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή». Όταν την 1/11/2013, ο προληπτικό έλεγχος «έφυγε» από το ΣΔΟΕ, εμείς διαμαρτυρηθήκαμε και το ΣΔΟΕ έγινε μία γραφειοκρατική υπηρεσία».
Επίσης αναμένεται να υπάρξει και νέα σύσκεψη ως το τέλος της εβδομάδας, με θέμα τις ελεγκτικές δράσεις για ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, το λαθρεμπόριο καυσίμων κλπ.
Το σχέδιο για μετεκλογικό «rebound» στα φορολογικά έσοδα περιλαμβάνει δράσεις όπως:
– άμεση μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων από ελέγχους πόθεν έσχες του ΣΔΟΕ σε εκθέσεις ελέγχου προκειμένου να βεβαιωθούν άμεσα τα σχετικά ποσά από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
– κινητοποίηση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού με σαρωτικούς προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του παρακρατούμενου ΦΠΑ. Στον προληπτικό έλεγχο θα εμπλακεί και πάλι το ΣΔΟΕ και οι μηχανισμοί του.
– άμεση ενίσχυση με ελεγκτές των μονάδων του υπουργείου Οικονομικών που ασχολούνται με τις λίστες της φοροδιαφυγής, όπως είναι το ΚΕΦΟΜΕΠ και το ΣΔΟΕ.
– διορθωτικές παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Θα δοθεί η δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση ακόμη και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στην προβλεπόμενη ελάχιστη δόση των 50 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Τα 22 μέτρα-«φωτιά» για την πάταξη της Διαφθοράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ