Η ώρα του «ΟΧΙ»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμμαχοι και εχθροί μας σέρνουν σε στημένο διάλογο με προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Ως «πρόβατο επί σφαγή» η Ελλάς οδηγείται σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας μέσω απαράδεκτης διαδικασίας, την οποία Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν να ξεκινήσει μετά τις 23 Αυγούστου.

Σήμερα κλείνει μία εβδομάδα που το «Οruc Reis» διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και παράγει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι, το «Οruc Reis» γκριζάρισε ντε φάκτο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του 28ου μεσημβρινού και του 32ου μεσημβρινού. Η ελληνική πλευρά έθεσε ως προτεραιότητα το να αντιμετωπίσει το ζήτημα με διπλωματικές κινήσεις, προσπαθώντας να κινητοποιήσει τους συμμάχους μας, μέχρι που για μια ακόμη φορά έμεινε μόνη. Και το αποκορύφωμα αυτής της εβδομάδας ήταν ότι χάθηκαν όποιες «κόκκινες γραμμές» είχαμε ως χώρα με το να επιμένουμε ότι το «Οruc Reis» δεν παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας, γιατί, παρά το γεγονός ότι έχει απλώσει καλώδια, δεν μπορεί να κάνει έρευνες λόγω… θορύβου.

Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Το «Οruc Reis» διεξάγει έρευνες στα όρια της NAVTEX, που έχει ανακοινώσει η Τουρκία. Εδώ και μία εβδομάδα μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Έφτασε στα 60 με 70 ναυτικά μίλια μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οκτώ μόλις μίλια μακρύτερα από το ανατολικό άκρο του σημείου που ορίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, πριν στρίψει, κάθε φορά, για να συνεχίσει τις έρευνές του, καθώς έχει απλώσει τα καλώδια για τον ηχοβολισμό του βυθού.

Από αυτή την εξέλιξη έγινε φανερό το μέγα λάθος στρατηγικής του υπουργείου Εξωτερικών μας να αφήσει έξω από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για μεταγενέστερη διαπραγμάτευση την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, τη μισή Ρόδο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, με πρώτο και κύριο το Καστελόριζο

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου δεν έγινε δεκτή με χαρά από τη Γερμανία, η οποία έδειξε τη δυσαρέσκειά της και επηρέασε ακόμη και το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Δεν υπήρξε κείμενο καταδίκης, δεν ανακοινώθηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοί μας «χαϊδεύουν» για μια ακόμη φορά την Άγκυρα και τον Ερντογάν. Ούτε η συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο απέδωσε τα αναμενόμενα. Η Γαλλία αντέδρασε αργά και μετά το από τριημέρου γκριζάρισμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το «Οruc Reis». Κέρδος έμπρακτο από την παρέμβαση της Γαλλίας, μια κοινή ολιγόωρη άσκηση με το Ελληνικό Ναυτικό δύο πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία κατευθύνονταν στον Λίβανο. Να προστεθεί εδώ και η απουσία της Ρωσίας.

Και, τελικά, φτάνουμε στη διαπίστωση που κάνει συνεχώς η «δημοκρατία», ότι την κρίσιμη στιγμή η Ελλάδα μένει πάντα μόνη της, να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Η Ελλάδα δεν δείχνει, όμως, να μπορεί να αποφασίσει τι θα κάνει με τις συνεχείς προκλήσεις στην υφαλοκρηπίδα. Η εικόνα της κυβέρνησης, από τη μια πλευρά, να επιμένει ότι το «Οruc Reis» δεν διεξάγει έρευνες και, από την άλλη, να καταγγέλλει τους Τούρκους για προκλητικότητα δεν είναι σοβαρή.

Πρέπει να γίνουν σαφείς οι «κόκκινες γραμμές», αν αυτές υπάρχουν, και να γίνει κατανοητό μέχρι πού είμαστε ικανοί να ανεχτούμε την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Αν το «Οruc Reis», εδώ και μία εβδομάδα, πραγματοποιεί μια αβλαβή διέλευση από τα διεθνή ύδατα, προς τι ο θόρυβος και η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας;

Η Μέρκελ σέρνει την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου μετά τα «χάδια» στον Ερντογάν

Είναι γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία οδηγούνται σε έναν προαποφασισμένο διάλογο, με τις ευλογίες της Μέρκελ. Τις τελευταίες ημέρες γίνεται κατανοητό ότι οι ιδιαίτερες σχέσεις Ερντογάν – Μέρκελ δεν προοιωνίζονται τίποτα θετικό για την Ελλάδα.

Από την περασμένη Παρασκευή γνωρίζουμε ότι η αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα είναι μόνο στα λόγια. Οι Ευρωπαίοι «χαϊδεύουν» την Τουρκία και φυσικά δεν υπήρξε καμία καταδίκη μετά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Και πώς να υπάρξει, όταν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), ο Τούρκος πρόεδρος  Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερώσει, πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, πως έχει δεχτεί πρόταση της καγκελαρίου για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του «Oruc Reis», στις 23 Αυγούστου;

Ο Ερντογάν είχε αποκαλύψει στη Μέρκελ το χρονοδιάγραμμα των ερευνών του «Oruc Reis» και η Γερμανίδα καγκελάριος φρόντισε ώστε οι αντιδράσεις να είναι χλιαρές. Μετά τις 23 Αυγούστου, που θα αποχωρήσει του τουρκικό ερευνητικό από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η Μέρκελ έδωσε, πιθανότατα, κι άλλον χρόνο στον Ερντογάν, με τις διερευνητικές να ξεκινούν στις 28 Αυγούστου.

Ηταν στο χέρι της Ε.Ε. να ανακοινώσει κυρώσεις και όχι διάλογο. Τους Ευρωπαίους, όμως, τους φοβίζει το γεγονός ότι, αν ανακοινώνονταν κυρώσεις, τότε θα είχαμε αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά το Προσφυγικό, το οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως το μεγαλύτερο όπλο του. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι η Γερμανία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο την Τουρκία και πως στις όποιες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας «κλείνει το μάτι» στη γείτονα.

«δημοκρατία»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ