Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για πρώτη φορά, «η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μαραθώνιας συνεδρίασης στη Σύνοδο Κορυφής, δεν ήταν απλά μέρος της ατζέντας», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για την πρώτη ημέρα της Συνόδου, η οποία έκλεισε με κοινό κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία και κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Το κείμενο συμπερασμάτων αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκαν κατά την προσέλευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εργασίες της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικές πηγές.

Διεξήχθη πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές, σημειώνοντας πάντως ότι το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε είναι καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από εκείνο που είχε προταθεί αρχικά.

«Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), κανένας δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Έτσι, η ΕΕ στέλνει σήμερα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες» επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Ως προς τις συνέπειες, γίνεται σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (29, 215). Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020, συμπλήρωσαν.

«Καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ). Είναι σαφές πως για πρώτη φορά η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μαραθώνιας συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, δεν αποτέλεσε απλά ένα μέρος της υπό συζήτηση ατζέντας», εξηγούν.

Συμπληρώνουν ότι «η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού».

«Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, ο διάλογος με την Τουρκία είναι ανοιχτός, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μην γίνονται παράνομες ενέργειες εκ μέρους της. Και αυτό επιβεβαιώθηκε» στη σύνοδο, κατέληξαν οι κυβερνητικές πηγές.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκινά σε λίγη ώρα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιστρέφει στο Παρίσι και θα εκπροσωπηθεί στις εργασίες από την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Συνέντευξη Τύπου δίνει ο Αναστασιάδης
Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τα Γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, για τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα Συμπεράσματα στα οποία κατέληξε.

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήθηκε η στρατηγική σχέση ΕΕ – Τουρκίας και εκδόθηκαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου που αφορούν και το θέμα αυτό. Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μακρά παρέμβαση του ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο λόγω των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των απειλών της για άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

πηγή: www.newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ