«Πάτωσαν» στις ψηφιακές επιδόσεις Ελλάδα και Κύπρος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη 2η και την 5η θέση από το τέλος βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος σε σχέση με τις επιδόσεις που καταγράφονται στο δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index – Ψηφιακός Δείκτης Οικονομίας και Κοινωνίας), που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, κατά το παρελθόν έτος, όλες οι χώρες της ΕΕ βελτίωσαν την ψηφιακή τους απόδοση. Η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και οι Κάτω Χώρες σημείωσαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στο DESI 2020 και συγκαταλέγονται μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στην ψηφιοποίηση. Οι χώρες αυτές ακολουθούνται από τη Μάλτα, την Ιρλανδία και την Εσθονία. Ωστόσο, “ορισμένες άλλες χώρες έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν, και η ΕΕ στο σύνολό της χρειάζεται βελτίωση για να μπορέσει να ανταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή”, αναφέρει η Κομισιόν.
deiktis desi2020
Στο σύνολο της ΕΕ η συνδεσιμότητα έχει βελτιωθεί, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των ταχέως αναπτυσσόμενων αναγκών. Τα κράτη μέλη εργάζονται για τη μεταφορά νέων κανόνων της ΕΕ που εγκρίθηκαν το 2018 στην εθνική νομοθεσία, με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, τόσο σταθερά όσο και κινητά. Το 78% των νοικοκυριών είχε μια σταθερή ευρυζωνική συνδρομή το 2019, από 70% πριν από 5 χρόνια, και τα δίκτυα 4G καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό.
Ωστόσο, μόνο 17 κράτη μέλη έχουν ήδη εκχωρήσει φάσμα στις πρωτοποριακές ζώνες 5G (5 χώρες περισσότερο από πέρυσι). Η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Ιταλία είναι οι πιο προηγμένες στην ετοιμότητα 5G. Τα ευρυζωνικά δίκτυα σταθερής πολύ υψηλής χωρητικότητας είναι διαθέσιμα στο 44% των σπιτιών της ΕΕ.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ΕΕ, το 42%, εξακολουθεί να στερείται τουλάχιστον βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων. Το 2018, περίπου 9,1 εκατομμύρια άνθρωποι εργάστηκαν ως ειδικοί ΤΠΕ σε ολόκληρη την ΕΕ, 1,6 εκατομμύρια περισσότερα από 4 χρόνια πριν. Το 64% των μεγάλων επιχειρήσεων και το 56% των ΜΜΕ που προσέλαβαν ειδικούς ΤΠΕ το 2018 ανέφεραν ότι οι κενές θέσεις για ειδικούς ΤΠΕ ήταν δύσκολο να καλυφθούν.
Το 85% των ανθρώπων να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα (από 75% το 2014). Η χρήση βιντεοκλήσεων έχει αυξηθεί περισσότερο, από το 49% των χρηστών του Διαδικτύου το 2018 σε 60% το 2019. Οι τραπεζικές συναλλαγές και οι αγορές μέσω Διαδικτύου είναι επίσης πιο δημοφιλείς από ό, τι στο παρελθόν, χρησιμοποιούνται από το 66% και το 71% των χρηστών του Διαδικτύου αντίστοιχα.
Το 38,5% των μεγάλων εταιρειών βασίζονται ήδη σε προηγμένες υπηρεσίες cloud, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν χρησιμοποιούν ακόμη αυτές τις ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς μόνο το 17% από αυτές χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud και μόνο 12% μεγάλη ανάλυση δεδομένων. Όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, μόνο το 17,5% των ΜΜΕ πούλησαν προϊόντα ή υπηρεσίες διαδικτυακά το 2019, μετά από μια πολύ μικρή αύξηση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2016. Αντίθετα, το 39% των μεγάλων επιχειρήσεων χρησιμοποίησαν τις διαδικτυακές πωλήσεις το 2019.
Τέλος, το 67% των χρηστών του Διαδικτύου που υπέβαλαν φόρμες στη δημόσια διοίκησή τους το 2019 τώρα χρησιμοποιούν διαδικτυακά κανάλια επικοινωνίας, από 57% το 2014, δείχνοντας την ευκολία χρήσης υπηρεσιών με δυνατότητα ΤΠΕ σε σχέση με αυτές που βασίζονται σε χαρτί. Οι κορυφαίοι σε αυτόν τον τομέα είναι η Εσθονία, η Ισπανία, η Δανία, η Φινλανδία και η Λετονία.
πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ