Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να ταΐσουν πάνω από 200εκ. ανθρώπους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno ryzi
Οι επιστήμονες στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης ρυζιού Qingdao Saline-Alkali Tolerant στο Qingdao της Κίνας, βρήκαν έναν τρόπο να καλλιεργήσουν αυξημένες ποσότητες ρυζιού σε αλμυρό νερό.
Το νέο στέλεχος ρυζιού που αντέχει στο αλμυρό νερό είναι στην πραγματικότητα ένα δοκιμασμένο στέλεχος. Τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αυξήσουν την απόδοσή του σχεδόν κατά τρεις φορές, σε 4,5 μετρικούς τόνους ανά εκτάριο.
Ο Yuan Longping, ανώτατος αξιωματούχος της Κίνας για το υβρίδιο ρυζιού, δήλωσε στα κινεζικά μέσα ότι η καλλιέργεια του νέου υβριδικού ρυζιού θα μπορούσε να ταΐσει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
Το νέο ρύζι έχει βγει στην κυκλοφορία, αλλά παραμένει ένα στοιχείο καινοτομίας, η τιμή του παραμένει σχεδόν οκτώ φορές υψηλότερη από εκείνη του συνηθισμένου ρυζιού (50 γιουάν ή 7,55 δολάρια ΗΠΑ ανά κιλό).
https://youtu.be/QClYVIz5KGY
Παρόλα αυτά, πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν προ-παραγγείλει το ενδιαφέρον «θαλασσινό ρύζι» και η Yuan Ce Biological Technology, η οποία έχει έδρα στο Qindao και συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα του Yuan, αναμένει έσοδα από πωλήσεις 10 εκατομμυρίων γιουάν (1,5 εκατομμύρια δολάρια) ως το τέλος του έτους.
Οι επιστήμονες λένε ότι το νέο ρύζι έχει και οφέλη για την υγεία, καθώς η σκληρή φύση του στελέχους του επιτρέπει να αντιστέκεται σε ορισμένες ασθένειες, έντομα και παράσιτα, μειώνοντας έτσι την ανάγκη χρήσης φυτοφαρμάκων.
Ο Na Zhongyuan, διευθυντής του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας του Yunnan, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να ονομασθεί ακόμα επίσημα η ποικιλία ως «θαλασσινό ρύζι», παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως «Yuan Mi» προς τιμήν του επικεφαλής επιστήμονα του έργου.
«Η μέση περιεκτικότητα σε αλάτι του θαλασσινού νερού είναι 4%, η αλμυρότητα του παράκτιου νερού είναι τουλάχιστον 2%», εξήγησε ο Na. «Εν τω μεταξύ, το νέο στέλεχος ρυζιού αναπτύχθηκε πειραματικά σε νερά με περιεκτικότητα αλατιού 6%, σε μια περιοχή όπου το γλυκό νερό αναμειγνύεται με θαλασσινό νερό. Η περιεκτικότητα σε αλάτι σε αυτές τις περιοχές είναι συνήθως λίγο περισσότερο από 1%. Για να δημιουργηθούν περιοχές με 6% αλμυρότητα θα απαιτήσει ανθρώπινη συμμετοχή και φοβάμαι ότι υπάρχουν πολύ λίγες τέτοιες περιοχές».
Ο επιστήμονας λέει ότι θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα για την καλλιέργεια ρυζιού σε ύδατα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλμυρότητα, ή σε καθαρό θαλασσινό νερό.
keimeno ryzi1
Άλλα πιεστικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα η Κίνα είναι η διαθεσιμότητα εσωτερικών υδάτινων πόρων και η ρύπανση αυτών των πόρων. Ωστόσο, ο Na τόνισε ότι «η εμφάνιση ενός νέου τύπου ρυζιού- αυτό το λεγόμενο θαλασσινό ρύζι, είναι μεγάλη είδηση».
Οι μαζικοί πειραματισμοί της Κίνας σε καλλιέργειες ρυζιού σε αλατισμένο νερό άρχισαν τη δεκαετία του 1970, εν μέσω ανησυχιών για την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού που βίωσε η χώρα την εποχή εκείνη.
Μετά από δεκαετίες πειραματισμού, διασταυρούμενης αναπαραγωγής, γενετικού ελέγχου και επιλογής χαρακτηριστικών, οι γεωπόνοι ήταν σε θέση να δημιουργήσουν στελέχη ρυζιού ανθεκτικά στην αλμυρότητα και να αυξήσουν την απόδοση τους.
Οι επιστήμονες λένε ότι είναι μόνο στην αρχή του μονοπατιού. Καθώς παράγεται ολοένα και περισσότερο «θαλασσινό ρύζι», οι οικονομίες κλίμακας θα αρχίσουν να επιδρούν και οι τιμές θα μειωθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ