Όραση: Τα πέντε καλύτερα τρόφιμα για να την προστατέψετε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο αστικός μύθος θέλει το καρότο να βοηθά τους ανθρώπους να βλέπουν στο σκοτάδι. Μπορεί σε αυτή τη θεωρία να υπάρχει μια μικρή υπερβολή, η αλήθεια είναι, όμως, ότι αυτό το λαχανικό και μερικά άλλα τρόφιμα έχουν θετική επίδραση στη γενικότερη υγεία των ματιών μας.

Η διατροφολόγος Sophie Bertrand, που εργάζεται στο Oφθαλμολογικό Nοσοκομείο Optegra στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησε μια λίστα με τα κορυφαία τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα μάτια σας υγιή.
Ας δούμε ποια είναι αυτά:
Σολομός
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι ακολουθούν μία μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, παρουσιάζουν μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας αποτελεί μια πάθηση των ματιών που επιτείνεται από παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και η διατροφή φτωχή σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ συνιστά και κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω. Τα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι ωφέλιμα για τη διατήρηση της υγρασίας και της γενικότερης υγείας των ματιών. Αποτελούν πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν ώστε να αποτραπεί η ξηρότητα στα μάτια, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμη και ο καταρράκτης.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες λουτεΐνη και ζεαξενθίνη, οι οποίες μειώνουν την ποσότητα του φωτός που φτάνει στα μάτια και δημιουργεί βλάβες, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωράς κηλίδας και εμφάνισης καταρράκτη. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, που σύμφωνα με την κ. Bertrand είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, καθώς μπορεί να προστατεύσει από τις βλάβες λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), στην οποία οφείλεται περίπου το 20% των περιστατικών καταρράκτη.
Αυγό
Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την διατήρηση της υγρασίας των ματιών και προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε ασθενείς με φλεγμονές των ματιών όπως η αμφιβληστροειδίτιδα. Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν επίσης ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, τις λεγόμενες και «βιταμίνες των ματιών». Να σημειώσουμε ότι η βιταμίνη Α προσλαμβάνεται αμιγώς ως βιταμίνη Α από τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και ως προβιταμίνη Α (καροτενοειδή) από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Μάλιστα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Purdue διαπίστωσε ότι ο οργανισμός απορροφά περισσότερα ωφέλιμα για την υγεία καροτενοειδή, όταν τα ωμά λαχανικά συνοδεύονται από μαγειρεμένα ολόκληρα αυγά.
Καρότο
Τα καρότα περιέχουν β-καροτίνη, ουσία που βοηθά τα μάτια να απορροφούν τη βιταμίνη Α, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής όρασης. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία, η οποία, εκτός από την αίσθηση ξηρότητας στα μάτια, προκαλεί διόγκωση των βλεφάρων και έλκος κερατοειδούς. Η βιταμίνη Α περιέχεται επίσης στο γάλα, το τυρί, τον κρόκο του αυγού και το συκώτι.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι προσφέρει μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθά στην απώλεια βάρους, ενώ συνεισφέρει και στην υγεία των ματιών, χάρη στις κατεχίνες που περιέχει και οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ακόμη, το πράσινο τσάι περιέχει γαλλοκατεχίνη, μια κατεχίνη η οποία θεωρείται ότι ενισχύει την υγεία των ματιών. Το 2010, μάλιστα, Κινέζοι ερευνητές πραγματοποίησαν μία μελέτη για την επίδραση του πράσινου τσαγιού χρησιμοποιώντας ποντίκια ως πειραματόζωα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ο αμφιβληστροειδής είναι το τμήμα του ματιού που απορροφά τη μεγαλύτερη ποσότητα της γαλλοκατεχίνης, ενώ ο κερατειδής απορροφά τη μικρότερη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η γαλλοκατεχίνη προσέφερε έως και 20 ώρες προστασίας στα μάτια, μετά την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού. Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, τέλος, το πράσινο τσάι προστατεύει τα μάτια από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.
ygeiamou

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ