Οι πλείστοι άνθρωποι έχουν την ανθεκτικότητα να τα καταφέρουν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγωνία, άγχος, φόβος, τρόμος, πανικός. Ανησυχία για τον εαυτό μας, αλλά και για τους αγαπημένους μας.

Ποικιλία συναισθηματικών αντιδράσεων, οι οποίες έχουν προκύψει εν καιρώ πανδημίας και που, ωστόσο, θα συνεχίσουν και την επόμενη μέρα, οδηγώντας σε επιβάρυνση των ψυχικά ευάλωτων ατόμων.
Ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός
Ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Χάρης Βασιλειάδης αναλύει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων τι ψυχολογικές συνέπειες άφησε στους ανθρώπους ο εγκλεισμός και πώς θα είναι η επόμενη μέρα, ενώ εκτιμά ότι ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτό που ήταν πριν την έναρξη της καραντίνας, στις 24 Μαρτίου.
Ωστόσο, ο κ. Βασιλειάδης σημειώνει ότι αν και η πανδημία θα αφήσει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες στους ανθρώπους, εντούτοις, προσθέτει πως οι περισσότεροι αυτούς «έχουν ψυχική ανθεκτικότητα» και αυτό θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν μπροστά.
Κάνει λόγο για ένα πραγματικό «κοκτέιλ» συναισθημάτων, με κατάλοιπα μετατραυματικού στρες και έντονου άγχους.
«Βγαίνουμε από τη φούσκα μας, νιώθουμε μούδιασμα -τουλάχιστον για λίγο- και πρέπει να προσαρμοστούμε. Το πρόβλημα είναι ότι ο COVID 19 δεν έχει εξαλειφθεί, άρα πρέπει να προσέχουμε, αφού δεν υπάρχει εμβόλιο, για να μας προστατέψει. Ο κόσμος περνά ένα συναισθηματικό κοκτέιλ. Δηλαδή, ενώ είμαστε χαρούμενοι και νιώθουμε ξανά το αίσθημα της ελευθερίας, εντούτοις έχουμε άγχος», αναφέρει.
Υπάρχει μια αβεβαιότητα
Απαντώντας σε ερώτηση που αφορά σε μαρτυρίες ατόμων, που έχουν βγει μετά τη χαλάρωση των μέτρων και αναφέρουν ότι αισθάνονται απειλή, ο κ. Βασιλειάδης παρατηρεί πως υπάρχει μια αβεβαιότητα, για να συμπληρώσει πως «οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται βέβαιοι, αφού είναι μέσα στα γονίδια τους».
Πρόσθεσε πως οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει αύριο και από τη στιγμή που υπάρχει αβεβαιότητα για το αύριο, αυτό συνεπάγεται και άγχος και το άγχος σημαίνει απειλή.
Εξηγεί, παράλληλα, ότι το άγχος συνεχίζει να υφίσταται, γιατί ο άνθρωπος χρειάζεται χρόνο, ώστε να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.
Αναφερόμενος σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Βασιλειάδης είπε πως αυτή έδειξε ότι 50% των Κύπριων πολιτών έχουν σοβαρή κατάθλιψη, διαταραχή άγχους και στρες εν καιρώ πανδημίας.
Συνεχίζει λέγοντας ότι «υπάρχουν ομάδες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες από άλλες», προσθέτοντας ότι από τη μια είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν πιο ψυχολογικά ευάλωτοι και η προσαρμογή θα είναι πιο δύσκολη, ενώ είναι και αυτοί που είχαν ήδη προβλήματα ψυχικής υγείας».
«Άτομα που έχουν νοσοφοβία. Αυτά τα άτομα είναι κλεισμένα σπίτι και δεν έχουν βγει ακόμα. Υπάρχουν άτομα με αγοραφοβία, δηλαδή φοβούνται να βγουν έξω νιώθουν άγχος. Άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη τώρα η κατάστασή τους σοβάρεψε. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο ψυχολογικά ευάλωτοι», αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης.
Η κατάθλιψη δεν είναι μαύρο ή άσπρο
Ερωτηθείς σχετικά με τους ανθρώπους, που απόκτησαν κατάθλιψη κατά το στάδιο της καραντίνας και αν χρειάζονται θεραπεία, είπε ότι «η κατάθλιψη δεν είναι μαύρο ή άσπρο», για να προσθέσει πως η κατάθλιψη είναι «σαν μια σκάλα που μετριέται από το ένα μέχρι το δέκα».
«Αν πιάσουμε τις δύο άκρες», εξήγησε, «το δέκα σημαίνει έντονη κατάθλιψη, και αυτά τα άτομα χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, ενώ αν πάμε στο ένα μιλάμε για άτομα που έχουν πάθει αντιδραστική κατάθλιψη και χρειάζονται μόνο ψυχοθεραπεία ή μπορούν να αντεπεξέλθουν και μόνοι τους».
Ωστόσο, συνεχίζει λέγοντας ότι η κατάθλιψη δεν περνά πολύ εύκολα και ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα, το δέκα μπορεί να πάρει μήνες για να αποθεραπευτεί, ενώ ένα άτομο που βρίσκεται στο ένα ενδεχομένως να το ξεπεράσει πιο εύκολα.
Φυσιολογικός ο φόβος
Σε ερώτηση εάν ο φόβος που νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι είναι φυσιολογικός, αναφέρει πως αναμφισβήτητα είναι, αφού η νόσος δεν έχει εξαλειφθεί και σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει και περίπτωση να ξανάρθει πίσω.
Αναφορικά με τους τρόπους που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ξεπεράσουν την ψυχολογική κρίση, ο κ. Βασιλειάδης είπε στο ΚΥΠΕ πως «οι ευάλωτοι άνθρωποι θέλουν ψυχοθεραπεία από κάποιον ειδικό, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφού δυστυχώς οι περισσότεροι δεν μπορούν μόνοι τους.
Επίσης, σημειώνει ότι «είναι και αυτοί που πάσχουν από πιο έντονα συμπτώματα μέχρι και αυτοκτονικό ιδεασμό και θα τους πάρει πιο πολύ καιρό να ξεφύγουν από το μαύρο τούνελ της κατάθλιψης», ενώ συμπληρώνει ότι ίσως χρειαστούν θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή.
πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ