Σαν σήμερα το 1996 δολοφονήθηκε στην Κύπρο ο Σολωμός Σολωμού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν σήμερα στις 14 Αυγούστου 1996 έγινε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τούρκους πριν λίγες μέρες στη Δερύνεια σε αντικατοχική διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών.

2281EEE1 CCCD 4F14 AA83 7B12D8857C2A
Μετα την κηδεία, πολλοι από τους παριστάμενους ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισαάκ με στεφάνια και λουλούδια στο σημείο που δολοφονήθηκε.

Μαζι τους ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμου που ήταν και δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ, πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι.

Στις 14:40 περίπου ο Σολωμού απομακρύνθηκε από τους συγκεντρωμένους και κατευθύνθηκε σ’ ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο όπου με το τσιγάρο στο στόμα άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας για να κατεβάσει την τουρκική σημαία.

Οι Τούρκοι στρατιώτες  όταν είδαν ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις του τον εξετέλεσαν εν ψυχρω με τρεις πυροβολισμούς.

Ενας πυροβολισμός στο στόμα, ενας στο στο λαιμό και ενας στο στομάχι. Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο Κυανόκρανοι.

Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, με πλήθος κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα, όπως είχε πράξει τρεις ημέρες νωρίτερα με την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Η Κυπριακή Αστυνομία αξιοποιώντας βίντεο και φωτογραφίες κατόρθωσε να αναγνωρίσει τους δράστες της δολοφονίας Σολωμού κι εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τους:

Κενάν Ακίν, υπουργό Γεωργίας του ψευδοκράτους.
Ερντάλ Χατζιαλί Εμανέτ, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων στα κατεχόμενα.
Ατίλα Σαβ, επικεφαλής της αστυνομίας των Κατεχομένων.
Χασάν Κουνταξί, υποστράτηγο των κατοχικών δυνάμεων.
Μεχμέτ Καρλί, ταξίαρχο των κατοχικών δυνάμεων.

Τον Οκτώβριο του 2004 ο Ακίν παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που δολοφόνησε τον Σολωμού κατόπιν εντολής του Χαλίλ Σαντραζάμ που ήταν διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στο νησί.

Στις 24 Ιουνίου 2008, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ένοχη την Τουρκία για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, βάσει του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Επίσης, επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένειά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ