17/09/2021

Στην Κύπρο ο Δένδιας για επαφές και συνεννοήσεις με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις

Στην Κύπρο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα και με τις προκλήσεις των Τούρκων να είναι συνεχείς στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Στις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη θα εστιάσει στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη εισβολή από τουρκικά ερευνητικά σκάφη.

Το «Oruc Reis» μπαινοβγαίνει από την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, διεξάγοντας έρευνες και «γκριζάροντας» τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Αυτό είναι και ο λόγος της διαρκούς διπλωματικής δραστηριότητας του κ. Δένδια, ο οποίος προσπαθεί να κινητοποιήσει τους συμμάχους μας και να διεθνοποιήσει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και από το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το «Yavuz»

Μόλις τη Δευτέρα η Κύπρος εξέδωσε αντιΝAVTEX, ως απάντηση στην τουρκική, που παρατείνει έως τις 15 Σεπτεμβρίου την παρουσία του «Yavuz» στο Tεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ και ειδοποιεί ότι η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία αφορά «μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη δραστηριότητα του πλοίου γεώτρησης Yavuz» και των υποστηρικτικών προς αυτό πλοία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνομιλεί με τους κύριους Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη και για τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ