24/09/2021

Κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας με 20δισ. ευρώ απώλειες!

Κατάρρευση του τζίρου των επιχειρήσεων δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το β’ τρίμηνο του έτους, οδηγώντας σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των εκτιμήσεων για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις έχασαν περίπου 3,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, με τον τζίρο τους να ανέρχεται στα 18,6 δισ. ευρώ από 22,2 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση της τάξεως του 16,4%.

Το ίδιο ζοφερή είναι η εικόνα της αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν ο κορωνοϊός βρισκόταν σε έξαρση και οι επιχειρήσεις βάλλονταν από το lockdown. Ο κύκλος εργασιών τους κατά το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκε 25,1% και ανήλθε στα 58,9 δισ. ευρώ από 78,8 δισ. ευρώ, με τις απώλειες να αγγίζουν τα 20 δισ!

Η πτώση της τουριστικής κίνησης αλλά και ο περιορισμός των μετακινήσεων έπληξε περισσότερο τα ξενοδοχεία και την εστίαση, που είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι για όλο το τρίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου παροχής καταλυμάτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συρρικνώθηκαν κατά 94,3%, με τον τζίρο τους να μειώνεται στα 104,6 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Περαιτέρω συρρίκνωση εσόδων αναμένουν εκπρόσωποι της αγοράς του κλάδου εστίασης και τους μήνες που ακολουθούν, λόγω και του περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές τον Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα, ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει μειωθεί έως και 60%, ενώ προειδοποιεί ότι, μέσα στους επόμενους μήνες, τουλάχιστον 40.000 επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κινδυνεύουν με λουκέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ