Η ηρωϊκή ΕΛΔΥΚ και η προδοσία των δόλιων συμμάχων του NATO το 1974

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα μικρό ξεχωριστό τιμητικό αποσπασματικό αφιέρωμα. Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά.

Στη φωτό: Επικός πίνακας, άγνωστου ζωγράφου που απεικονίζει τον απαράμιλλο ηρωϊσμό και αυτοθυσία των τιμημένων,  αλλά και εγκαταλελειμμένων Ελδυκαρίων…. ΕΥΓΕ!

Δεκάδες τα δημοσιευθέντα άρθρα από διαπρεπείς συγγραφείς, για τις Μαύρες επετείους Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 , όμως στο τέλος θεωρώ, ότι προσωπικά έχω ηθική και εθνική  υποχρέωση  να κάνω  μια  ξεχωριστή  μνεία τιμής και μνήμης στους  ξεχασμένους ήρωες Έλληνες Ελδυκαρίους,  που δίπλα στους αδελφούς Κυπρίους το 1974, πολέμησαν και πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα της Ελληνικής Κύπρου.

Φόρο τιμής αποτίω επίσης στους τιμημένους Έλληνες αξιωματικούς ηγήτορες μας και στην Α΄Μοίρα Καταδρομών, όπως και στους ανεπανάληπτους πιλότους των ΝΟΡΑΤΛΑΣς, που με αυτοθυσία μετέφεραν την ηρωϊκή Μοίρα στη Κύπρο, την μοναδική βοήθεια που εστάλη και παρ΄ολίγον να ακυρωθεί…. Όλων τα ονόματα νεκρών και ζώντων,  χαράχτηκαν αιώνια με χρυσά γράμματα στο Πάνθεο των Ηρώων και δεν τους ξεχνάμε…. …Τότε οι νεκροί ήρωες πεθαίνουνε, όταν τους λησμονάνε!…”

Αρηϊφάτους θεοί τιμώσι και άνθρωποι. Ηράκλειτος


[Αρηϊφάτους=αυτούς που έφαγε ο θεός Άρης, δηλ. ο πόλεμος]

«ΕΜΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΜΕ»

Οι βάρβαροι από τις πρωϊνές ώρες της 20ης Ιουλίου με δεκάδες αεροπλάνα βομβάρδιζαν με βόμβες ναπάλμ, που τις συνόδευαν με προπαγανδιστικά φυλλάδια ότι …φέρνουν την ειρήνη. Η ΤΟΥΡΔΥΚ εξαπόλυε επιθέσεις κατά των ελληνικών θέσεων και της ΕΛΔΥΚ, τα τουρκικά πλοία κανονιοβολούσαν παράκτια κυπριακά χωριά, οι εξτρεμιστές από τους οχυρωμένους τους θύλακες επιτίθεντο κατά γυναικοπαίδων, τα δεκάδες τουρκικά αποβατικά σκάφη βρίσκονταν μια ανάσα, από τις Κυπριακές ακτές και ενώ  η Κύπρος θρηνούσε εκατοντάδες νεκρούς,  ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυναμέων της Ελλάδας…Μπονάνος με την σύμφωνο γνώμη και των υπολοίπων «Ελλήνων» στρατηγών συνιστούσε ή μάλλον διέτασσε αυτοσυγκράτηση και στο τέλος …αναφωνούσε το επαίσχυντο «ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΤΥΠΟΥΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΔΑ…» Και Εάλω η Ελληνική Κύπρος…Μια πρωτοφανής προδοσία, που πραγματικά είναι αλήστου αποτροπιαστικής  μνήμης… Αυτά τα ολίγα σταγονίδια ντρόπιασαν την τιμημένη τους στολή…

keimeno antonas eldyk2

keimeno antonas eldyk3

Τιμητικό Απόσπασμα.

Στρατηγός Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος
Επικεφαλής της Άμυνας στην Επική Μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.

ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΕΛΔΥΚ
Α Κ Ρ Ο Σ   Α Π Ο Ρ Ρ Η Τ Ο Ν

14 Αυγούστου 1974

1. ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος –Θερμοκρασία 34-36ο C

EΧΘΡΟΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ.

Περί την 05.000 εχθρικά αεροσκάφη επιτίθενται άνωθεν της περιοχής ημών. 05.20 ω εβομβαρδίσθη πυρχία τεταγμένης εγγύς του χώρου του ΣΔ της ΕΛΔΥΚ.  Από 07.00 ώρας η τοποθεσία του Στρατοπέδου και η πέριξ τάυτης τοιαύτη, βάλλεται υπό πυρών όπλων καμπύλης τροχιάς. Την 08.30 ω ο εχθρός εξαπέλησεν επίθεσιν εναντίον της τοποθεσίας Στρατοπέδου με ιδιαιτέρων έντασιν εις την τοποθεσίαν αμύνης του Αγγλικού κολλεγίου (GLAMMAR SCHOOL), υποστηριζόμενος υπό πυρών καμπύλης τροχιάς και αρμάτων.  Περί της μεσημβρινάς ώρας η επίθεσις ανεκόπη αποκρουσθείσα επιτυχώς.  Τα προωθημένα φυλάκια συνεπτύχθησαν εγκαίρως.  Μετά παρέλευσιν μιας (1) ώρας η επίθεσις επανελήφθη, αποκρουσθείσα και πάλιν περί την 17.40 ω. Αι βολαί όπλων καμπύλης τροχιάς εσυνεχίσθησαν και πέραν της ώρας ταύτης, με ιδιαιτέραν έντασιν εις την περιοχήν του Αγγλικού κολλεγίου και υψώματος «Λ2».  Ισχυρά πυρά όπλων καμπύλης τροχιάς και τοιαύτα αεροπορίας εδέχθη η τοποθεσία τάξεως των όλμων με συνέπειαν να καταστραφή το όχημα το φέρον τα πυρομαχικά των όλμων και ΠΑΟ 106 χλμ.ΕΛΔΥΚ.

Το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ έξω από Λευκωσία βομβαρδίζεται ανελέητα από σμήνη τουρκικών αεροπλάνων. Καταφεύγει σε χώρους διασποράς και από εκεί, επιτίθεται στο Στρατηγείο των Τούρκων και ΤΚ εξτρεμιστών στο αρχηγείο των Τούρκων στο Κιόνελι. Καταστρέφει και καταλαμβάνει τα περιμετρικά φυλάκια των Τούρκων και είναι έτοιμη να καταλάβει το στρατηγείο τους, όπου βρισκόταν  και ο Ντεκτάς ο αρχηγός των τρομοκρατών και Τούρκοι ανώτεροι αξιωματικοί. Ντροπιαστική εντολή ένωθεν αναστέλλει την ολοκληρωτική κατάληψη του Κιόνελι…. Όταν προ των πυλών του «απόρθητου» εχθρικού κάστρου βρισκόταν…..ΑΙΔΩΣ

Ο ήρωας Σταυρουλόπουλος Παναγιώτης… Αιωνία δόξα και τιμή και σε αυτόν και στα ηρωϊκά του παλληκάρια ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΛΔΥΚΑΡΙΟΥΣ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου:

Η ΗΡΩΪΚΗ ΕΛΔΥΚ ΚΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΛΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ