Ομολογία εθνικού εγκλήματος με φόντο το «Oruc Reis»

Επίσημη ομολογία του εθνικού εγκλήματος ότι το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Oruc Reis» διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με την ανοχή της Αθήνας, και επομένως έχει παραβιάσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, έγινε χθες από τον άνθρωπο ο οποίος είναι σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού.

Αυτό ακριβώς συνέβη με τις δηλώσεις του αντιναυάρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου στο ΟΡΕΝ.

Ο σύμβουλος Ασφαλείας «άδειασε» τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, την ελληνική διπλωματία, σχεδόν όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, της Ν.Δ., και όλους όσοι προσπαθούν επί τουλάχιστον 10 ημέρες να μας πείσουν ότι δεν σημαίνει και κάτι που το «Oruc Reis» και ο μισός τουρκικός στόλος πλέουν πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί δεν διεξάγει έρευνες. Ολοι, μηδενός εξαιρουμένου, ανέφεραν φτηνές δικαιολογίες. Ελεγαν ότι το «Oruc Reis» δεν μπορούσε να διεξαγάγει έρευνες, ακόμη κι αν είχε απλώσει καλώδια, διότι τα πολλά παραπλέοντα σκάφη δημιουργούσαν πολύ θόρυβο. Οπως αποδεικνύεται τώρα, έλεγαν ψέματα.

Τελικά ο θόρυβος ήρθε από τις δηλώσεις του συμβούλου Ασφαλείας. Ο κ. Διακόπουλος δέψευσε τους πάντες και βεβαίως ακύρωσε την υποτιθέμενη κόκκινη γραμμή του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών.

Ο αντιναύαρχος ε.α. είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει τα γεγονότα και αυτά περιέγραψε. Επί 10 ημέρες το «Oruc Reis» διεξάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα γιατί το άφησε; Τελικά προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων; Για ποιο λόγο; Ποια είναι η εθνική στρατηγική μας; Ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, αλλά δεν το βλέπουμε. Αντί απαντήσεων, είχαμε πανικόβλητες διαψεύσεις. Ακόμη και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αναγκάστηκε σε «αναδίπλωση».

Ο κ. Διακόπουλος με τις δηλώσεις του προκαλεί κατά καιρούς, αλλά παραμένει ακλόνητος, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Αυτή τη φορά μάλλον ξεπέρασε τα όρια που του είχαν τεθεί, γι’ αυτό και στο περιβάλλον του διακινεί την πληροφορία ότι δεν θα κάνει από δω και στο εξής δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, μεταξύ άλλων είπε: «Για να μην κοροϊδευόμαστε, το “Oruc Reis” έχει κάνει έρευνες… Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος… Εχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Εχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Οταν εμείς “το σηκώσαμε” ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ενα καλώδιο έχει βγάλει, δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Πάντως, να πληροφορήσουμε τον κ. Διακόπουλο ότι από αργά χθες το απόγευμα, όπως διέρρευσε, το «Oruc Reis» πλέει με απλωμένα καλώδια 10 χιλιομέτρων πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό το αναφέραμε, αλλά το περιγράφει με καθαρή γλώσσα και ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης: «Πρόκειται για συστηματική, προσβλητική και εξευτελιστική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ποια ακριβώς είναι η στάση της Ελλάδας σε αυτή την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων; Σιωπή και εξαναγκασμός του Διακόπουλου σε «αναδίπλωση», με «διευκρινιστική» δήλωση: «Για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία, και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της». Ο κ. Διακόπουλος στο ΟΡΕΝ επιβεβαίωσε και το συμβάν με τη φρεγάτα «Λήμνος» και πρόσθεσε ότι αν βγάλει το γεωτρύπανο ο Ερντογάν νότια της Κρήτης αυτό θα θεωρηθεί κλιμάκωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ