Ουδέτερη ζώνη για 28 νησιά του Αιγαίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν από περίπου έναν μήνα, έγκυρη πηγή μου από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με ενημέρωσε σε χρόνο ανύποπτο -δεν είχε καν υπογραφεί η συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου- για την εμπιστευτική συνομιλία της με υψηλόβαθμο μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

«δημοκρατία»

Η δοκιμασμένη για την αξιοπιστία της πηγή μού ανέφερε ότι ο congressman συνομιλητής τής μετέφερε την εκτίμηση πως κυοφορείται μια συμφωνία «ειρήνης» μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας με την οποία η Ελλάς θα κληθεί:

1. Να εγκαταλείψει ρητώς με διεθνή συνθήκη το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Η διακήρυξη της Μαδρίτης, που οδήγησε στην αδρανοποίηση της άσκησης του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος επί 23 χρόνια, δεν αρκεί πλέον. Ζητείται η θεσμοποίησή της.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν μάλιστα πως, και να ήταν δυνατή η επέκτασή μας στα 12 μίλια, η Ελλάς δεν διαθέτει ικανό αριθμό δυνάμεων για να πραγματοποιεί νηοψίες είτε σε πολεμικά είτε σε εμπορικά πλοία (υποβρύχια, πολεμικά). Αρα, ας συμβιβαστεί με την «επιλεκτική επέκταση» κατά Σημίτη. Αλλού 10, αλλού 8, αλλού 6.

2. Θα κληθεί με διμερή συμφωνία ή διαιτησία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά του Αιγαίου, με ταυτόχρονη υποχώρηση και της Γ’ Στρατιάς από τη Σμύρνη στα εγγύτερα της τουρκικής ενδοχώρας.

Στόχος μιας τέτοιας συμφωνίας θα είναι, σύμφωνα με το μέλος του Κογκρέσου, η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης» δυτικά των 28 αφοπλισμένων -υποτίθεται- νησιών μας. Ουδέτερης για την εξυπηρέτηση της διεθνούς ναυσιπλοΐας μεταξύ Σουέζ και Δαρδανελίων. Στην πραγματικότητα, αν είναι ακριβή όσα μας μεταφέρονται, το Αιγαίο δεν συνιστά απλώς ελληνοτουρκική διαφορά.

Αποτελεί πρωτίστως διεθνές γεωπολιτικό ζήτημα, εντασσόμενο στη μάχη για τη διαμόρφωση νέων παγκόσμιων συσχετισμών. Μια νέα θαλάσσια οδός, στην οποία θα πάψουν διά βίου να συμπλέκονται πολεμικά πλοία στη θάλασσα και μαχητικά αεροσκάφη στον αέρα, θα είναι ασφαλής οδός για τη μεταφορά δυτικών φορτίων προς Βορρά.

Είτε νόμιμων (υγροποιημένο φυσικό αέριο για να σπάσει το ρωσικό μονοπώλιο) είτε παράνομων (εξοπλισμοί, ναρκωτικά κ.λπ.). Ήμουν εξαιρετικά σκεπτικός αν πρέπει να δημοσιεύσω αυτή την εκτίμηση και αποφάσισα να περιμένω για να τη συνεκτιμήσω με βάση τα δεδομένα.

Το σενάριο να γίνουν 28 ελληνικά νησιά ουδέτερη ζώνη (green area), δυστυχώς, άρχισε να «κουμπώνει» με στοιχεία τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν. Από το παρελθόν, γιατί υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που δείχνουν πως η κυβέρνηση Σημίτη συζητούσε ευθέως τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου, με το επιχείρημα πως δεν χρειαζόμαστε στρατό στα νησιά αν συμφωνήσουμε με τους Τούρκους στο εύρος χωρικών υδάτων και στην έκταση εναέριου χώρου! (Προσεχώς τα λοιπά.)

Από το παρόν, γιατί ο Ακάρ μάς έδειξε προχθές σε χάρτη, επισήμως, τα 28 νησιά των οποίων αιτείται αφοπλισμό, ακόμη και τη Θάσο! Γιατί από τα στοιχεία στη μεγάλη εικόνα διαφαίνεται πως η αρχική προσέγγιση Τραμπ για συμμαχία ΗΠΑ – Ρωσίας – Αγγλίας – Τουρκίας κατά του άξονα Ευρώπης – Κίνας εγκαταλείπεται εν τη γενέσει της.

Ακόμη και ορθόδοξοι εκκλησιαστικοί ηγέτες που έδειξαν συμπάθεια στον Αμερικανό πρόεδρο, ποντάροντας στο σενάριο αυτό, τώρα εκτίθενται ανοιχτά υπέρ του Μπάιντεν, παριστάμενοι στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για τη Λευκορωσία, η οποία προηγείται της ελληνοτουρκικής, δείχνει πως η Δύση διά της ατλαντίστριας Μέρκελ επιθυμεί την ανατροπή του φιλορώσου Λουκασένκο και την εγκατάσταση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην αυλή του Πούτιν. Οπως στην Ουκρανία.

Το ίδιο σχέδιο εφαρμόζεται και στον Νότο. Αν δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη στο Αιγαίο και κατασκευαστεί το νέο κανάλι της Κωνσταντινούπολης, με το οποίο παρακάμπτεται η Συνθήκη του Μοντρέ, τα αμερικανικά πλοία, εμπορικά και πολεμικά, θα φθάνουν στη Μαύρη Θάλασσα. Εξ ου και οι ΗΠΑ διεκδικούν τον στρατηγικό λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Θέλουν να κλείσουν πάλι τον Πούτιν, ο οποίος έφθασε στη Μέση Ανατολή στην αυλή του. Το αιώνιο ζήτημα από την εποχή του Καποδίστρια.

Η Ελλάδα έκανε ήδη μια τεράστια αβαρία προς τη Δύση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, εντάσσοντας τη βάση Bonsteel στο ΝΑΤΟ.

Τώρα, τι; Για να ανακοπεί η περαιτέρω ρωσική κάθοδος στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα πρέπει να δεχθούμε να γίνουν «γκρίζο» το Καστελόριζο, ουδέτερο το Αιγαίο -όπως προέβλεψε ο καθηγητής Μάζης το 1997, σε άλλες συνθήκες-, αχνό το γαλάζιο χρώμα της κυριαρχίας μας και να τεθεί σε κίνδυνο με τον αφοπλισμό η εδαφική ακεραιότητα των νησιών-αεροπλανοφόρων;

Πολύ βαρύ τίμημα για μια πρόσκαιρη ειρήνη! Ας το έχουν υπόψη όσοι θέλουν να μας επιβάλουν Ελσίνκι 2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ