20/09/2021

Πακέτο κοροϊδία για την οικονομία

Με το άνοιγμα του τουρισμού να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην αγορά από όσα θα έπρεπε να λύσει, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο μέτρων, με στόχο αυτό να ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο κι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έχει -για άλλη μία φορά- ως κύριο μέλημα την επικοινωνία και εν προκειμένω την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να διδάσκονται από τα πολύ πρόσφατα λάθη στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση για τον μετριασμό της οικονομικής ύφεσης λόγω της υγειονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι λύσεις που προκρίνονται να είναι η ίδια αναποτελεσματική συνταγή.

Ειδικότερα, το πακέτο μέτρων ύψους 2,4 δισ. ευρώ που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αφορά:

– Έναν νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
– Την πιθανή επέκταση της αναστολής των συμβάσεων και της αποζημίωσης των 534 ευρώ έως τα τέλη του έτους.
– Παράταση του προγράμματος «Συν- Εργασία», που λήγει στα μέσα Οκτωβρίου, έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
– Παροχή φθηνού χρήματος για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των 3,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
– Νέα παράταση στην αποπληρωμή φόρων και εισφορών που είχαν παγώσει εξαιτίας του lockdown της περασμένης άνοιξης.
– Παράταση της έκπτωσης κατά 40% των ενοικίων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης.
– Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο. Σημειώνεται ότι ο μειωμένος ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 ισχύει για μεταφορές, εισιτήρια των κινηματογράφων, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και για το τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ