Παραίτηση-σοκ του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας

Χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για τους λόγους παραίτησης του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) Μανώλη Δερμιτζάκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του.

Τη θέση του κ. Δερμιτζάκη στο ΕΣΕΤΕΚ, που αποτελεί το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής, αναλαμβάνει από 1η Νοεμβρίου 2020 ο καθηγητής Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας. Μέχρι τότε, καθήκοντα προεδρεύοντος θα ασκεί ο αντιπρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ Αρίστος Δοξιάδης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Χρήστος Δήμας ευχαρίστησε, πάντως, τον κ. Δερμιτζάκη «για την άριστη συνεργασία που είχαμε και την πολύτιμη συνεισφορά του στο ΕΣΕΤΕΚ. Του εύχομαι από καρδιάς καλή συνέχεια στο σπουδαίο, διεθνούς εμβέλειας ερευνητικό – επιστημονικό έργο του και κάθε προσωπική επιτυχία».

Πρόκειται, επί της ουσίας, για άλλο ένα εξέχον μέλος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας που πείστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μόλις έναν χρόνο μετά, αποφασίζει να επιστρέψει στο εξωτερικό.

«Κυκλοφορούν ανάμεσά μας  15.000 ασυμπτωματικοί φορείς»… Είπε την αλήθεια και παραιτήθηκε;

Σε μια δήλωση «βόμβα» προχώρησε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν ως και 15.000 ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού εν αγνοία τους!  «Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το καλό νέο είναι πως μειώθηκαν τα κρούσματα: «Πήγαμε στα 150, έχουμε μια σταθεροποίηση σε 150 – 250 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν έχουμε αυξημένη, αλλά σταθερή μετάδοση».

Εμφανώς προβληματισμένος, ο καθηγητής κατήγγειλε τους συνωμοσιολόγους που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού, προτρέποντάς τους χαρακτηριστικά «να μη βλέπουν και πολλές ταινίες», ενώ εκτίμησε ότι, αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown.

Οπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας θα έχει η συμπεριφορά των ταξιδιωτών κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή όλοι οι πολίτες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αν όχι απομονωμένοι. Με αφορμή αυτό, επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να χτιστεί ένα βιώσιμο μοντέλο συμπεριφοράς, ικανό να μας κρατήσει το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

«Αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα, αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε ο καθηγητής εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, διευκρινίζοντας όμως ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν πρέπει να είναι τριψήφιος, αλλά ιδανικά να κυμαίνονται μεταξύ 40 και 50.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ