Εκτακτο Παρέμβαση Μητσοτακη για τα εμβόλια – Τι είπε για τον Κικίλια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελλάδα θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων κατά του κορονοϊού που της αναλογεί με βάση τη συμφωνία προαγοράς που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές, συμφωνα με τον Κυριακο Μητσοτακη.

Μαλιστα ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε στον Βασίλη Κικίλια καθώς όπως υπάρχει ένα συμβόλαιο προαγοράς για ένα εμβόλιο το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα αν θα δουλέψει, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι θα δουλέψει. Με αυτά τα λόγια κάλυψε πλήρως τον Βασίλη Κικίλια που χθες ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλει ήδη τα εμβόλια και τα φτάσουν στη χώρα μας αν περάσουν και το τέταρτο στάδιο ελέγχου, τον Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα όσο αφορα τα εμβολια ο πρωθυπουργός τόνισε τα εξής:

Θέλω καταρχάς να κάνω μία συμπληρωματική αναφορά στις δημόσιες τοποθετήσεις του Υπουργού σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση πως κάποιοι έσπευσαν με πολύ μεγάλη ταχύτητα να αμφισβητήσουν κάτι το οποίο ουσιαστικά αφορά μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Εξηγούμαι: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί από τα κράτη-μέλη να συνάπτει για λογαριασμό των κρατών-μελών συμφωνίες προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, την περασμένη Παρασκευή, ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία AstraZeneca, η οποία δουλεύει μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει αναπτύξει αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εμβόλια, για την προαγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, με τη δυνατότητα αγοράς ακόμα 100 εκατ. δόσεων.

Η AstraZeneca διαθέτει το εμβόλιο σε τιμή κόστους. Το συνολικό κόστος έρευνας για την εταιρία πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο. Από αυτά τα 336 εκατ. θα πληρωθούν στην AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν από τα κράτη-μέλη. Και όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση αυτού του συμβολαίου προαγοράς δόσεων, το λεγόμενο Advance Purchase Agreement να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. Να πουν, δηλαδή, ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτά τα εμβόλια. Διαφορετικά δεσμεύονται, τα κράτη-μέλη, να προχωρήσουν στην προαγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ