Ξετινάζει τη Λιβύη με συμφωνία $35 δις για να σώσει την τουρκική οικονομία ο Ερντογάν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να πως θέλει να σώσει την τουρκική οικονομία ο Ταγίπ Ερντογάν: ξετινάζοντας τη διαλυμένη, αλλά πλούσια σε πετρέλαιο, Λιβύη και με απώτερο στόχο την κατάληψη και εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της, οι οποίες τώρα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Χαλίφα Χαφτάρ.

Μετά τη ναυτιλιακή και στρατιωτική συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης και η Τουρκία, υπέγραψαν άλλη μια συμφωνία στις 13 Αυγούστου, που ανοίγει διάπλατα την αγορά, της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Βόρειας Αφρικής, σε Τούρκους εργολάβους.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον Τούρκο υπουργό Εμπορίου Ρουσάρ Πεκάν και τον υπουργό Προγραμματισμού της GNA Al-Taher Al-Juhaimi, επιλύει τα συνεχιζόμενα ζητήματα μεταξύ τουρκικών εταιρειών και εργοδοτών της Λιβύης και ανοίγει το δρόμο για νέες επενδύσεις και έργα, προσκαλώντας τις τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν έργα στη χώρα.

Η συμφωνία παρέχει σε περίπου 100 τουρκικές εταιρείες, οι οποίες εγκατέλειψαν τα έργα στη Λιβύη το 2011 λόγω του εμφυλίου πολέμου, τη δυνατότητα να συνεχίσουν εκεί που σταμάτησαν – δίνοντάς τους αποζημίωση για ζημίες που προκλήθηκαν σε μηχανήματα και απώλεια δομικών προϊόντων, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Η συμφωνία καλύπτει νέα έργα κατασκευής και χωροταξίας συνολικού ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και ημιτελή έργα αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για συνολικά 35 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έργα κατασκευής, υποδομής και εφοδιασμού της χώρας.

Σε μια συνάντηση στην Άγκυρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πεκάν επαίνεσε τη συμφωνία ως «νέα ευκαιρία να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο τη συνεργασία Τουρκίας-Λιβύης», σημειώνοντας ότι οι Τούρκοι εργολάβοι έχουν αναλάβει πάνω από 10.000 έργα σε 127 χώρες στον κόσμο, για συνολικά 407 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Mithat Yenigün, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Εργολάβων (TMB), ενός οργανισμού ομπρέλα που εκπροσωπεί τους κορυφαίους εργολάβους της χώρας, δήλωσε ότι η συμφωνία σηματοδότησε νέα ελπίδα για τον κατασκευαστικό τομέα της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι, παρά τις διακοπές λόγω του εμφυλίου πολέμου, η Λιβύη παραμένει στην τρίτη θέση για τις τουρκικές επενδυτικές συμβάσεις, που αποτελούν το 7,2% των έργων.

Η συμφωνία επιτυγχάνεται σε μια στιγμή που το ξένο νόμισμα βρίσκεται σε άνοδο έναντι της τουρκικής λίρας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Το πρόβλημα της έλλειψης αποθεματικών σε ξένο νόμισμα εξελίσσεται γρήγορα σε κρίση, συμβάλλοντας κυρίως στην ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.

Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ακριβώς πώς η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Λιβύη, η οποία υπόσχεται έσοδα από κατασκευές συνολικού ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα εξαλείψει αυτές τις ανησυχίες.

πηγή: www.newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ