Πρόεδρος Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας Αμερικής: Η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει την τουρκία ως μη σύμμαχο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόσφατη διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσφέρει πληροφορίες για το ποιοι
είναι οι αληθινοί σύμμαχοι της Αμερικής, δήλωσε ο Michael Makovsky, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, στο Newsweek.
«Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ όχι μόνο προάγει τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ, αλλά προσφέρει μια σπάνια στιγμή διευκρίνισης σχετικά με το ποιοι είναι οι εταίροι της Αμερικής – και ποιοι δεν είναι, και δεν αξίζουν να είναι”, έγραψε ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου. δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή, αφού η χώρα του Κόλπου υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ.
Ο Μακόβσκι χαρακτήρισε την «έντονη» απάντηση του Ερντογάν ως ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι σύμμαχοι και με τους τρεις περιφερειακούς παίκτες Τουρκία, Ισραήλ και ΗΑΕ.
«Οι καταγγελίες του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τη θέση του ανάμεσα στους αντι-Ισραήλ, τους αντι-Αμερικανούς, τους ισλαμιστές και τους ρεβιζιονιστές της Μέσης Ανατολής».
Ο πρόεδρος της JINSA ανέφερε πολλές περιπτώσεις στις οποίες η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παν-ισλαμικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του οπλισμού και της προστασίας των τζιχαντιστών στη Συρία και την ιστορία ρητορικής και απειλών του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ.
“Αυτό το ιστορικό, και ειδικά η αγορά ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρα, έκανε τους αμερικανούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσέχουν όλο και περισσότερο τον Ερντογάν”, δήλωσε ο Μάκοβσκι, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αγορά των S-400 .
Η Ουάσινγκτον λέει ότι η αγορά της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας στη Ρωσία να τα μελετήσει.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές ζήτησαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για το θέμα, ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί τις θερμές σχέσεις με τον Ερντογάν, δεν το προχώρησε.
Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ », έγραψε ο Μακόβσκι.
” Ο Μακόβσκι πρότεινε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σπάσουν την «παλιά συνήθεια» και να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν είναι «σύμμαχος των ΗΠΑ»…..
Συνέστησε επίσης την Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Σύρους Κούρδους και τον  Λιβυκό Εθνικό Στρατό που υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος πολεμά ενάντια στην τουρκική υποστηριζόμενη ισλαμιστική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο Μακόβσκι πρότεινε επίσης την Ουάσινγκτον να μετακινήσει στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει την Ελλάδα στην τελευταία εδαφική της διαμάχη με την Τουρκία. 
Οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν αυξηθεί τον περασμένο χρόνο μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να εξερευνήσει ορυκτά στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα.
«Το Πεντάγωνο πρέπει επίσης να ανακατανείμει ορισμένα στρατιωτικά μέσα από την Τουρκία στην Ελλάδα – επίσης σύμμαχο του ΝΑΤΟ, με ένα δημοκρατικό και φιλοαμερικανό πρωθυπουργό – με περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ενίσχυση της άμυνας και υποστήριξη των ελληνικών ισχυρισμών κατά της Τουρκίας για την αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της », είπε.
Ο Μακόβσκι ζήτησε επίσης ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τον τουρκικό λαό, «εκφράζοντας την ελπίδα για την επανέναρξη μιας σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας». ahvalnews-com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ