Τα «κοράκια» θέλουν άμεσα πλειστηριασμούς!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι πλέον προ των πυλών, μετά την απαίτηση των Τραπεζών να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο, καταργώντας ουσιαστικά το πρόγραμμα «Γέφυρα» της κυβέρνησης που έχει δώσει παράταση ζωής για μερικούς μήνες ακόμα στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Αν η κυβέρνηση κάνει αποδεκτό το αίτημα των τραπεζών, αυτόματα θα βρεθεί στο έλεος των «κορακιών» η πρώτη κατοικία σε πάνω από 300.000 νοικοκυριά, όπως αναφέρει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών θεωρείται καθοριστική, σύμφωνα με την «Καθημερινή»,  ενόψει των τιτλοποιήσεων, οι οποίες προϋποθέτουν ένα σαφές ρυθμιστικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών που θα κληθούν να αγοράσουν μεγάλα πακέτα «κόκκινων δανείων».

Μάλιστα, τους προσεχείς μήνες είναι προγραμματισμένες τρεις τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ (από Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα) και γι’ αυτό οι πιέσεις των τραπεζών προς την κυβέρνηση να «ομαλοποιηθεί» το καθεστώς των πλειστηριασμών, «προς ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην επενδυτική αγορά», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται.

Το θέμα των πλειστηριασμών θεωρείται καθοριστικό ενόψει και της δημιουργίας του φορέα που θα μπορεί να αγοράζει την πρώτη κατοικία όσων οφειλετών αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους. Για τα ακίνητα αυτά θα εφαρμοστεί το μοντέλο της εκμίσθωσής τους στα νοικοκυριά που έχασαν την κυριότητά τους (σ.σ. θα πληρώνεις ενοίκιο στο σπίτι σου δηλαδή) και σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα ακίνητα θα αποκτώνται μέσω πλειστηριασμού και στη συνέχεια θα μπορούν να εκμισθώνονται σε ευάλωτα νοικοκυριά έναντι χαμηλού μισθώματος.

Θυμίζουμε ότι οι πλειστηριασμοί έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που οδήγησε στο «πάγωμα» των ρευστοποιήσεων, αλλά και σε αναστολή δόσεων για στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ