Yeni Safak: Τουρκικός Ναύσταθμος στα Κατεχόμενα – Αντί να τους “κατευνάσουμε” τους ανοίξαμε την όρεξη (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επιτάχυνση της εγκαθίδρυσης ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα για την εξυπηρέτηση και τον ανεφοδιασμό των γεωτρύπανων και όλων των πλοίων της που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο αποφάσισε η Άγκυρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, η Τουρκία μελετά δύο επιλογές για την εγκαθίδρυση της ναυτικής βάσης, όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφός Μαρία Ζαχαράκη του OPEN TV. Είτε στην Αμμόχωστο (Gazimağusta), είτε στο Τρίκωμο (Iskele). Όπως αναφέρεται, μόλις γίνει η επιλογή, έπειτα θα επιταχυνθούν οι εργασίες κατασκευής της βάσης, προκειμένου να αρχίσει να εξυπηρετεί το γεωτρύπανο Γιαβούζ, που βρίσκεται ήδη στα νότια του νησιού για γεωτρήσεις, αλλά και τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και Ορούτς Ρέις.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι ανάγκες για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αυξημένη κινητικότητα στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις”, σχολιάζει η Yeni Safak. Η έντονη παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή, όπως των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Γαλλίας και ειδικά οι προσπάθειές τους να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο ήταν η αιτία για την Τουρκία να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο τώρα, όπως σημειώνεται στην τουρκική εφημερίδα. Οι πρώτες επαφές της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία ναυτικής βάσης στα Κατεχόμενα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο. “Η βάση logistics θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στις χώρες που στρέφονται κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Στις επιτροπές της Βουλής οι συμφωνίες ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

Ξεκινά σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση των πρόσφατων συμφωνιών Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με Κάιρο και Ρώμη με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας να αναμένεται την Τετάρτη. Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο Κρατών, που υπογράφηκε αιφνιδιαστικά στις 6 Αυγούστου, και τη συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Ιταλίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους, που υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου και σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις κατοχυρώνει δικαίωμα στα νησιά και ακολουθεί το διεθνές δίκαιο.

Η συζήτηση στις κοινοβουλευτικές επιτροπές έρχεται την ώρα που η γειτονική χώρα προχωρά σε νέες προκλήσεις προβληματίζοντας περαιτέρω την Αθήνα, καθώς χθες επέκτεινε μέχρι τις 27 Αυγούστου τη ναυτική οδηγία, την οποία είχε εκδώσει μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία -εγκρίθηκε την περασμένη Τρίτη από την αιγυπτική Βουλή-, για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ