Αλίμονο στις δημοκρατίες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η είδηση της διάρρηξης της οικίας της στην Αθήνα -περιοχή Ακροπόλεως- βρήκε την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Χανιά.

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Είχε σπεύσει εκεί όχι για διακοπές, αλλά γιατί, μετά την παραγγελία της δίωξής της από τον εισαγγελέα Εφετών Ζαχαρή και την άσκησή της από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίδη, η υγεία της μητρός της υπέστη σοβαρό κλονισμό – δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Δεν γνωρίζω προσωπικώς την κυρία Τουλουπάκη ούτε έχω μιλήσει ποτέ ιδιωτικώς μαζί της. Την έχω δει μία φορά στη ζωή μου, όταν το 2016 κλήθηκα να καταθέσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στοιχεία που δημοσίευσα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας για το ζήτημα της αλλοίωσης του ελλείμματος του 2009. Επρόκειτο για μια προκαταρκτική έρευνα που είχε διατάξει τότε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, της οποίας αγνοώ την κατάληξη. Είχα αποκαλύψει τότε mail της τρόικας, που διέταζαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κλείσει την υπόθεση του ελλείμματος «γρήγορα και σιωπηρά».

Η είδηση της διάρρηξης της οικίας της κυρίας Τουλουπάκη με σκοπό την αφαίρεση κρίσιμων δημόσιων εγγράφων μπορεί να ενταχθεί σε δύο ξεχωριστά πλαίσια, όχι σε ένα. Το πρώτο είναι το γενικό.

Τη στιγμή που η Ελλάς θέτει στις Συνόδους Κορυφής ζήτημα παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, στη Λευκορωσία και παλαιότερα στην Πολωνία, και τη στιγμή που διαβάζουμε σε γνωστά συστημικά έντυπα λίβελους για το επίπεδο της δημοκρατίας στη Ρωσία μετά την απόπειρα δολοφονίας Ναβάλνι, στην Ελλάδα επικρατεί νεκρική σιγή όταν εισαγγελέας διώκεται, μηνύεται, προσβάλλεται και γίνεται κατ’ επανάληψιν στόχος εγκληματικών συμπεριφορών. (Ο αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης χρωμάτισε ως εγκληματική πράξη, από απόψεως Ποινικού Δικαίου, το ριφιφί που έγινε στο γραφείο της, από το οποίο αφαιρέθηκαν εν τη απουσία της έγγραφα του FBI.) Στην Ελλάδα επίσης επικρατεί νεκρική σιγή, όταν εκδότης -όποιος κι αν είναι αυτός- γίνεται στόχος δολοφονικής επίθεσης έξω από την οικία του.

Στην Ελλάδα επικρατεί νεκρική σιγή όταν όργανα της τάξης «βαράνε προσοχή» και χαιρετούν σε δημόσιες τελετές ιδιώτες επιχειρηματίες εναντίον των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις. Στην Ελλάδα επικρατεί γενική σιγή, όταν δημοσιογράφος -όποια άποψη κι αν υπάρχει για την πορεία του- απολύεται εν ψυχρώ από δύο ΜΜΕ μέσα σε μία εβδομάδα.

Στην Ελλάδα επικρατεί νεκρική σιγή, όταν κάποιοι αποπειρώνται να σύρουν εκδότες στο Ειδικό Δικαστήριο, επειδή δεν άντεχαν την κριτική τους στο παρελθόν. Όλα θεωρούνται φυσιολογικά! Για όλα φταίνε ο Ερντογάν και ο Λουκασένκο. Εμείς, εδώ, παράδεισος. Δεν μιλάει κανείς. Πρόκειται για σύμπτωμα της μακράς -δεν άρχισε, φυσικά, σήμερα- κατάπτωσης των θεσμών και της γενικότερης κατρακύλας του δημόσιου βίου. Αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο όπου εντάσσω τη διάρρηξη της οικίας Τουλουπάκη.

Έξω κατηγορούμε τον Ερντογάν ότι είναι πειρατής, ότι χρησιμοποιεί την ισχύ, ότι καταπατά κάθε έννοια δικαίου, και μέσα παρακολουθούμε αδιαμαρτύρητα το ίδιο έργο: τη δίωξη του δικαίου και την επίλυση των διαφορών από ενόπλους και διαρρήκτες. Πρόκειται για ατμόσφαιρα που άρχισε να πνίγει τη χώρα. Δεν θα την πνίξει αμέσως, γιατί εσωτερικά και παγκόσμια -όπου η ελευθερία δοκιμάζεται από τα μέτρα για την πανδημία- οι λαοί των δυτικών δημοκρατιών ξεσπούν αναδρομικά (δυστυχώς, στο λάθος μέτωπο της Υγείας) για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών τους: την κατάργηση του απορρήτου των επικοινωνιών, τηλεφωνικών και emails, την καταδυνάστευσή τους με το φακέλωμα από τις πιστωτικές κάρτες και την εξάρτηση από τον δανεισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ωμή παραβίαση των προσωπικών δεδομένων τους από το facebook κ.λπ. Αυτή η επανάσταση εναντίον αυτού που οι πολίτες αντιλαμβάνονται ως «παγκόσμια διακυβέρνηση» προηγείται σήμερα. Είναι σε εξέλιξη. Θα έρθει, όμως, και η σειρά της επανάστασης στις δυτικές δημοκρατίες για αυτό που καλείται σήμερα «κράτος δικαίου», και η Ελλάς θα πρωτοπορήσει – σας βεβαιώ. Έχουν μαζευτεί πολλά!

Εκτός όμως από το γενικό πλαίσιο, υπάρχει και το ειδικό. Τη στιγμή που γερμανικά περιοδικά, όπως το «Spiegel» υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πιέζεται μέσα από το κόμμα του για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά (χωρίς να υποδεικνύουν από ποιον πιέζεται και με τι τρόπο), γίνεται γνωστή η διάρρηξη της οικίας της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη – εν ενεργεία εισαγγελέως της Ελληνικής Δημοκρατίας, της οποίας επιδιώκεται η παραπομπή στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με τη συναίνεση του Δικαστικού Συμβουλίου του. Περιπέτεια, δηλαδή, πρωτοφανής και ανάλογη αυτής στην οποία είχε «μπει» η νυν Ευρωπαία γενική εισαγγελέας Διαφθοράς Laura Kovessi, η οποία διώχθηκε αρχικώς από τους σοσιαλιστές στη Ρουμανία για… «σύσταση εγκληματικής συμμορίας και κατάχρηση εξουσίας», για να δικαιωθεί εν τέλει πανηγυρικώς από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.(Παρέλκει, να θυμίσω, ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς απηλλάγη τέσσερις φορές από το Συμβούλιο Εφετών και από τους εισαγγελείς Πεπόνη, Σοφουλάκη, Αγγελή -στην αρχή- για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis.)

Η διάρρηξη της οικίας εισαγγελέως, γεγονός που πιστοποιεί την αποθράσυνση του παρακράτους και δικαιώνει πρόσφατες τολμηρές προσεγγίσεις μας («η μαφία στην έδρα»), προκαλεί τεράστια ερωτήματα και εγείρει σοβαρές ευθύνες για την κυβέρνηση, που έχει αφήσει απροστάτευτη, στο έλεος κακοποιών στοιχείων και συμμοριών, κορυφαία στο αξίωμα δικαστική λειτουργό! Αλίμονο στις δημοκρατίες όπου οι εγκληματίες δεν φοβούνται τους εισαγγελείς και εισβάλλουν στις οικίες τους!

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πλήθος και εύλογα: Ποια νεότερα στοιχεία και για ποια υπόθεση που χειρίζεται μπορεί να έχει στην κατοχή της η εισαγγελεύς, και είναι τέτοια που αναστατώνουν τον ύπνο μερικών και τους αναγκάζουν σε απονενοημένα; Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Πλειώτας είναι υποχρεωμένοι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να ζητήσουν ενημέρωση από την εισαγγελέα Διαφθοράς, η οποία είναι εν ενεργεία και δεν έχει τεθεί ακόμη σε αργία. Και, αν η εισαγγελεύς τούς ενημερώσει πως όντως εκλάπησαν σοβαρά έγγραφα από την οικία της, τότε, με τα φτωχά νομικά μας, θεωρούμε πως πρέπει να διαταχθεί εκ νέου προκαταρκτική εξέταση για παρεμπόδιση Δικαιοσύνης. Και, ει δυνατόν, αυτή να ανατεθεί για λόγους ταχύτητας στους δύο αντιεισαγγελείς που χειρίστηκαν προσφάτως την υπόθεση Τουλουπάκη και τη γνωρίζουν σε βάθος.

Διαφορετικά, αν συνεχιστεί και επί του ειδικού η μακρά σιωπή όλων όσοι εκ θέσεώς τους επιβάλλεται να μιλήσουν για όσα υφίσταται η εισαγγελική λειτουργός, τότε ας μην υπάρχει αμφιβολία: Θα έρθει η στιγμή που η πολιτική εξουσία, με πρώτο τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης, θα βρεθεί απεριόριστα εκτεθειμένη. Εάν, παρά τις λοιπές εκκρεμότητες, αφεθεί απροστάτευτη εισαγγελική λειτουργός στις ορέξεις του κοινού εγκλήματος, θα έρθει η στιγμή που εκείνη θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην Ιστορία, ενώ αυτοί που σφύριζαν αδιάφορα θα γραφτούν με άλλου χρώματος γράμματα! Μετά βεβαιότητος. Και εδώ δεν μιλάμε πολιτικά, δεδομένου ότι η επίμαχη υπόθεση Novartis ενταφιάστηκε. Ομιλούμε θεσμικά. Για το κράτος δικαίου σε δυτική δημοκρατία. Όχι για την ξεπεσμένη τέως σοβιετία Λευκορωσία. Όχι για την αυταρχική Τουρκία. Όχι για τη σκοτεινή Ρωσία. Εδώ μιλάμε για την Ελλάδα!

ΥΓ.: Την ώρα που έφθανα στην κατακλείδα του σημειώματος, μου ήρθε ειδοποίηση για μήνυμα της τέως δικαστού, Προέδρου της Δημοκρατίας στο facebook. Είχα μια αμυδρά ελπίδα ότι… Το άνοιξα και είδα πως ήταν για τον κορονοϊό…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ