Η κυβερνηση διέσυρε την Ελλάδα διεθνώς με την anti NAVTEX

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση προέβη σε παράνομη και επικίνδυνη ενέργεια, εκδίδοντας  την ΝΑVΤΕΧ 490/20 με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι στην ίδια περιοχή των παράνομων ερευνών του Ορους Ρέις θα εκτελείται ταυτόχρονα και ελληνική αεροναυτική άσκηση.

Της Κύρας Αδάμ από το militaire.gr

Για την ελληνική ΝΑVΤΕΧ 490/20 σημειώνονται τα ακόλουθα:

Αεροναυτική άσκηση στην περιοχή με ΝΑVΤΕΧ δεν μπορεί να εκδοθεί, διότι η NAVTEX αφορά μόνον σε περιοχή από την επιφάνεια μέχρι τον πυθμένα της θάλασσας. Εκτός και αν η κυβέρνηση και ΠΝ εκτελέσουν την αεροναυτική άσκηση με υδροπλάνα τα οποία θα κάνουν …τσουλήθρα στη θάλασσα, διότι μόνον με τη ΝΑVTEX απαγορεύεται να πετάνε.

Σύμφωνα με Σύμβαση Σικάγο ΑΝΝΕΧ 15 και το Δίκαιο της Θάλασσας για να εκτελεστεί αεροναυτική άσκηση απαιτείται η έκδοση διεθνούς αγγελίας ( ΝΟΤΑΜ ) από τη ΥΠΑ που αφορά σε δραστηριότητες από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι άπειρο ύψος. Τέτοια αγγελία δεν έχει εκδώσει η Ελλάδα με αποτέλεσμα οι όποιες αεροναυτικές δραστηριότητες της στην περιοχή να είναι παράνομες και επικίνδυνες για αεροναυτιλομένους.

Σύμφωνα με ΑΝΝΕΧ 15 Σύμβαση Σικάγο για να εκτελεστεί η αεροναυτική άσκηση στην περιοχή στις 24 Αυγούστου η ΥΠΑ έπρεπε να εκδώσει ΝΟΤΑΜ τουλάχιστον 5 ημέρες νωρίτερα πριν την έναρξη της άσκησης, ήτοι από τις 17/ 08, (σσ εκτός περιπτώσεων έρευνας διάσωσης και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων , που μπορεί να εκδοθεί άμεσα ΝΟΤΑΜ).

Ωστόσο η ΥΠΑ δεν έχει εκδώσει καθόλου και καμμία ΝΟΤΑΜ παράλληλα με την ελληνική ΝΑVTEX , με αποτέλεσμα οι όποιες αεροναυτικές δραστηριότητες στην περιοχή να είναι παράνομες κα επικίνδυνες.

Η περιοχή της αεροναυτικής άσκησης που ορίζει η ελληνική ΝΑVTEX καλύπτει εκτός του FIR Αθηνών και τα FIR Λευκωσίας ,Καίρου και Τρίπολης. Η Σύμβαση Σικάγο απαγορεύει αεροναυτικές δραστηριότητες σε FIR άλλων κρατών εκτός και αν τα κράτη αυτά έχουν εκδώσει σχετική ΝΟΤΑΜ. Τέτοια ΝΟΤΑΜ δεν έχει εκδοθεί από τα FIR Λευκωσίας, Καίρου και Τρίπολης.
Είναι βέβαιον ότι η την ελληνική ΝΑVTEX η Άγκυρα την έχει κορνιζάρει για να αποδείξει νομικά ότι  Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει διεθνή νομιμότητα, εκτός του ότι διασύρεται η Ελλάδα και γελάει η οικουμένη και κυρίως χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στο Όρους Ρέις.

Καλή είναι η προσπάθεια αποφυγής πολιτικού κόστους, οι κινήσεις οφείλουν να είναι ακριβείς και κατάλληλες έτσι ώστε να μην ξεφτιλίζεται διεθνώς η χώρα και τίθεται σε κίνδυνο για χάρη της εξουσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ