Πανηγυρίζουν οι τούρκοι για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου! Επιστολή – πρόκληση στον ΟΗΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επιχειρηματολογία ότι η Κρήτη δεν διαθέτει πλήρη επήρεια με βάση την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, άρα νομιμοποιούνται και οι τουρκικές απόψεις για το Καστελόριζο, περιλαμβάνει πρόσφατη επιστολή του μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη Φ.Σινιρλίογλου προς τον γ.γ. του ΟΗΕ.

E7389006 DDD3 444E 9FAA 44B938E2D080

Σε αυτήν, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι : “Ακόμη και «η Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, με έκταση 8.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχει λάβει μειωμένη επήρεια με βάση τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο. Ωστόσο, ο επίμονος ελληνικός ισχυρισμός προβλέπει πλήρη επήρεια για το Καστελλόριζο, αν και θα του δινόταν μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά καθόλου υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σύμφωνα με τη νομολογία των σχετικών διεθνών δικαστηρίων”.

E192540A EC78 4954 AEA9 D25F1080D861

Στο έγγραφο του ΟΗΕ ο κ. Σινιρλίογλου περιγράφει ως μόνιμες τις έρευνες του Ορούτς Ρέις και ως δείγμα κακόπιστης στάσης, τη συμφωνία της 6ης Αυγούστου ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

Παράλληλα, ο κ. Σινιρλίογλου κατηγορεί την Ελλάδα ότι προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη και συμφωνημένη παράλληλη ανακοίνωση από την Αθήνα και την Άγκυρα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σινιρλίογλου, «η χρονική στιγμή της συμφωνίας (σ.σ. Αθήνας και Καϊρου) καταδεικνύει την απροθυμία της Ελλάδος να εισέλθει σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Επιπρόσθετα, το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών έχει συμφωνηθεί να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς. Αποτελεί ειρωνεία ο έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος να ανακοινώνει το περιεχόμενο των συνομιλιών ωσάν το μόνο ζήτημα αυτών να είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».

Πηγή: liberal.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ