Περίπου 800.000 συνταξιούχοι σέρνουν την κυβέρνηση στα δικαστήρια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να ανακόψει ένα νέο, μεγαλύτερο του πρώτου, κύμα προσφυγών συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω πληροφοριών για μία νέα πιλοτική δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά, για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκου Χατζόπουλου, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κατατεθεί 800.0000 αγωγές.

Την ίδια στιγμή έγκριτοι νομικοί τονίζουν στη «δημοκρατία» ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο οφείλει να αρνηθεί να προχωρήσει σε νέα εκδίκαση ενός ζητήματος το οποίο έχει ήδη κρίνει.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τους συνταξιούχους στην πρώτη πιλοτική δίκη, κάνει λόγο για «γελοιότητα, που μόνο σκοπό έχει να φρενάρει τις προσφυγές για την αντισυνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης». Οπως επισημαίνει, «εάν ο e-ΕΦΚΑ πράξει τέτοιο παράλογο διάβημα για νέα πιλοτική δίκη, είναι απολύτως βέβαιο ότι η αίτησή του θα απορριφθεί, τόσο για τυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους. Τυπικούς, διότι δύο Ολομέλειες του ΣτΕ (2015 και 2019) έχουν κρίνει το νομικό ζήτημα. Ουσιαστικούς, διότι οι δικαστικές αποφάσεις έκριναν ότι οι περικοπές σύνταξης, επικούρησης και δώρα, με βάση τους νόμους 4051/2012 & 4093/2012, είναι αντισυνταγματικές. Συνεπώς, θα ήταν νομικά αβάσιμο, αλλά και παράλογο να κατατεθεί παρόμοια αίτηση για επανεξέταση παροχών επικούρησης και δώρων».

«Η κυβέρνηση φοβάται ότι τα πρωτοδικεία της χώρας, ερμηνεύοντας την απόφαση του ΣτΕ, θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα να εκδικάζουν αναδρομικά στους συνταξιούχους για τα δώρα και τις επικουρικές» τονίζει στη «δημοκρατία» και ο Αλέξης Μητρόπουλος και υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ότι «είναι αμφίβολο εάν το ΣτΕ θα δεχθεί να προχωρήσει σε μία νέα πιλοτική δίκη».

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη αποφανθεί για το θέμα» σημειώνει ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούρλος, υπενθυμίζοντας ότι διάδικος στην πρώτη πιλοτική δίκη ήταν και το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ), και άρα είναι αδύνατον η απόφαση του ΣτΕ να μην το περιλαμβάνει.

Η κυβερνητική τροπολογία, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία ερμηνεύτηκε κατά το δοκούν η απόφαση του ΣτΕ, αφαιρεί 2,5 δισ. ευρώ από τα 3,9 δισ. ευρώ που πρέπει να επιστραφούν στους συνταξιούχους από τις παράνομες περικοπές του 2012. Σύμφωνα με αυτήν, αναδρομικά θα λάβουν περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι κι αυτά ψαλιδισμένα, καθώς, αντί για 1.900 ευρώ κατά μέσο όρο (αν έπαιρναν αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα), το ποσό μειώνεται σε 900 ευρώ, ενώ εκτός αναδρομικών μένουν περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι.

πηγή: «δημοκρατία»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ