Μαχαίρι με δύο όψεις η μάσκα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την αναγκαιότητα των μασκών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, αλλά και για τα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού μίλησε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος στο πλαίσιο της πολυαναμενόμενης επιστροφής του στο τηλεοπτικό του πόστο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και, στο ξεκίνημα των δηλώσεών του, έκανε μια ανασκόπηση των κρουσμάτων του Αυγούστου λέγοντας ότι, δυστυχώς, καταγράφηκαν πολλοί θάνατοι, τονίζοντας το γεγονός ότι στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι.

Για το εμβόλιο είπε ότι επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες. Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.

Για τα παιδιά είπε ότι τα κάτω των 12 ετών εξακολουθούν να κολλάνε πιο δύσκολα τον ιό και ότι, γενικά, τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο από την εκπαιδευτική διαδικασία, παρά από την απουσία από το σχολείο. Η παρουσία τους στο σχολείο είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τίποτα, είπε ακόμα.

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας, τόνισε ότι πρέπει να γίνεται σωστά και πως τα σταγονίδια από ένα φτάρνισμα μπορεί να φτάσουν και τα 8 μέτρα! Η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της, όμως, δεν προστατεύει, αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει και πιο πολύ τους άλλους. Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να ενέχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και «διάλειμμα μάσκας».

Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση. Ο κ. Τσιόδρας είπε, ακόμα, ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας, αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δήλωσε, επίσης, πως θεωρεί τη μάσκα «μαχαίρι με δυο όψεις» για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες, ενώ τη χαρακτήρισε τη μάσκα ένα προσωπικό lockdown, ένα αναγκαίο κακό.

Ο κ. Τσιόδρας ολοκλήρωσε με μια ευχή: «Με ένα ασφαλές εμβόλιο να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην καθημερινότητά μας και να δούμε ο ένας τον άλλον με καθαρή ματιά. Έχω κρατήσει απόσταση από δημόσιες εμφανίσεις γιατί έχω επικεντρωθεί στην μελέτη με τους συναδέλφους μας ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για τον ιό. Η επιτροπή μας επεξεργάζεται όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνεργασία με την εθνική επιτροπή εμβολίων εξετάζουμε τα εμβόλια που είναι σε κλινικές δοκιμές. Για τον λόγο αυτό και άλλοι συνάδελφοι έχουν αναλάβει κατά καιρούς την ενημέρωσή σας».

«Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες», είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ