Euronews: Γιατί ο Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει πόλεμο στο Αιγαίο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ένταση εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ υψηλά στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για ενεργειακά αποθέματα εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αυτή η διαμάχη για τα δικαιώματα γεώτρησης έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις από κάθε πλευρά, με τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναπτύσσουν ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή.
Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε έντονη προειδοποίηση στην Αθήνα. «Θα καταλάβουν είτε τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε θα βιώσουν κάτι οδυνηρό στο πεδίο της μάχης», είπε σε τελετή έναρξης νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη.
Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα λόγια του έχουν σχεδιαστεί κυρίως, για εγχώρια προπαγάνδα αντί να αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικό τελεσίγραφο.
Ο αναλυτής της Τουρκίας στο GlobalSource Partners, Aτίλα Γεσιλάντα, δήλωσε στο Euronews ότι ο Ερντογάν «θέλει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να έρθει.
«Ήμασταν σε αυτό το σημείο αρκετές φορές από την παράνομη εισβολή και κατοχή του 1974 στην Κύπρο και τίποτα δεν άλλαξε». 
Ταυτόχρονα, απέκλεισε ότι η τρέχουσα σειρά θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια πραγματική στρατιωτική σύγκρουση.
“Η ένταση δεν θα μετατραπεί σε πόλεμο και η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί με τις δύο πλευρές να κάνουν ότι έχουν συνηθίσει να κάνουν”.
Ο Ερντογάν επί του παρόντος διεξάγει συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά ο Γιεσιλάδα πιστεύει ότι οι ΗΠΑ, θα μπορούσαν να επιτύχουν στη διαπραγμάτευση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
“Στο παρελθόν, όταν οι εντάσεις ήταν πολύ υψηλές και οξυμένες, είδαμε την αμερικανική διαιτησία να λειτουργεί σε κάποιο βαθμό”.

exomatiakaivlepo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ