Έτσι χαράζει πολιτική στις ΗΠΑ η Τουρκία – Πως Αμερικανοί αξιωματούχοι γίνονται λομπίστες της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματούχοι μια αμφιλεγόμενης ΜΚΟ υπέρ του Τραμπ που ονομάζεται Urban Revitalization Coalition (URC) – η οποία πρόσφατα έχασε το καθεστώς φιλανθρωπικής φορολογικής απαλλαγής – διευκόλυναν μια εκστρατεία ξένης επιρροής του 2018 για λογαριασμό ισχυρών συμφερόντων στην Τουρκία.

Όπως αποκαλύπτει το salon.com οι κυριότεροι πρωταγωνιστές σε αυτό το παράξενο παραμύθι είναι οι Darrell Scott και Kareem Lanier και οι δύο… υποκατάστατα του Τραμπ στη μαύρη κοινότητα, οι οποίοι προφανώς χρησιμοποίησαν το URC ως όχημα, μεταξύ άλλων, για «να ζητήσουν δωρεές» από πλούσιους Τούρκους υπηκόους.

Αυτή η εκστρατεία εξωτερικής επιρροής προφανώς αποσκοπούσε στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ, εν αναμονή μιας γενικής εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία. Αυτός ο οργανισμός «διασταυρώνεται» και με την απελευθέρωση του Andrew Brunson, ενός Αμερικανού πάστορα τον οποίο η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν κρατούσε ως πολιτικό κρατούμενο.

Ο Αλί Ακάτ, ο Τούρκος απεσταλμένος που συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Scott και τον Lanier, υποτίθεται ότι συζητούσε ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα άνοιγε ευκαιρίες για τις τουρκικές εταιρείες να κερδίσουν κατασκευαστικό και συσκευαστικό προβάδισμα, επενδύοντας και κατασκευάζοντας εργοστάσια στις Ζώνες Ευκαιρίας (τεχνικός όρος που η κυβέρνηση Τραμπ έχει προωθήσει ως τρόπο έναρξης της οικονομικής ανάπτυξης σε κατά κύριο λόγο μαύρες γειτονιές και κοινότητες).

«Μετά την καταβολή φόρου περίπου 20 τοις εκατό, ένα αναπτυξιακό σχέδιο στις ΗΠΑ μπορεί να στοχευτεί με το υπόλοιπο κέρδος. Περισσότερα χρήματα εισέρχονται στην Τουρκία», δήλωσε ο Ακάτ. «Εάν επενδύσετε καλά στις ΗΠΑ, μπορείτε να βρείτε χρηματοδότηση για την επένδυσή σας».

Μια ημέρα μετά την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα και δηλώσεις Τραμπ ότι δεν έγινε καμία συμφωνία με την Τουρκία, καθώς δεν διαπραγματεύεται για ομήρους, ο Akat είπε σε ένα τουρκοαμερικανικό ΜΜΕ ότι 15 τουρκικές εταιρείες ήταν έτοιμες να προχωρήσουν με τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.

Ο Darrell Scott δημοσίευσε τα ταξίδια του με το Air Force One και τις επισκέψεις του στον Λευκό Οίκο υπό την ιδιότητά του στο URC, καθώς αυτός και ο συν-πρόεδρος του URC, Kareem Lanier, συνεργάστηκαν απευθείας με τον Trump και συμβούλους, συμπεριλαμβανομένου του Jared Kushner (τον οποίο ο Scott αποκαλεί “J-Rock”) σχετικά με αυτό που αργότερα θα γινόταν το Συμβούλιο Ευκαιρίας και Αναζωογόνησης του Λευκού Οίκου, που πραγματοποιήθηκε τελικά με εκτελεστική εντολή τον Δεκέμβριο.

Μια ημέρα πριν οι Σκοτ και Τραμπ παρακολουθήσουν μαζί τις εκλογές, ο Τραμπ εξαίρεσε την Τουρκία από τις ενεργειακές κυρώσεις που η κυβέρνησή του είχε θέσει στο Ιράν τον Νοέμβριο. Αυτό επικρίθηκε έντονα από ορισμένους αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι είδαν την κίνηση ως συνθηκολόγηση για την τακτική του Ερντογάν – ειδικά ως διαπραγματεύσεις που σχετίζονται με τη Χάλκμπανκ, ένα τουρκικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που βρίσκεται τώρα υπό ομοσπονδιακή έρευνα για αποφυγή των ιρανικών κυρώσεων.

Λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, η Τουρκία εισάγει τώρα πολύ περισσότερη ενέργεια από τις ΗΠΑ και φαίνεται να απομακρύνεται από την προηγούμενη εξάρτησή της από το Ιράν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ΗΠΑ διέκοψαν σημαντικές στρατιωτικές συμβάσεις με την Τουρκία -και η Τουρκία στράφηκε προς τη Ρωσία – αν και πρόσφατα, η τουρκική κυβέρνηση και οι ΗΠΑ φαίνεται να ξαναβρίσκουν το δρόμο τους σε αυτές τις στρατιωτικές συμβάσεις, με τον ίδιο τρόπο που ο ίδιος ο Ακάτ είχε προτείνει το 2018:

«Εάν σκεφτείτε πως εάν ένας Τούρκος κατασκευαστής κατασκευάζει ένα παρόμοιο τμήμα της δικής του εγκατάστασης παραγωγής στην Αμερική, εάν παράγει ένα τμήμα αεροσκάφους και εάν κάνει το προϊόν του πιστοποιημένο σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, μπορεί να καταφέρει να κάνει πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων του δικού του στρατού στην αμερικανική στρατιωτική αγορά. Αυτή είναι λοιπόν μια υπέροχη αγορά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ