Eπιτέλους, ο Δένδιας τα έψαλε στον Μαλτέζο για την φιλοτουρκική του στάση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας άκουσε (επιτέλους!) για πρώτη φορά έναν Έλληνα πολιτικό, εν προκειμένω τον Νίκο Δένδια, να υπενθυμίζει στον ξένο επισκέπτη ότι το εθνικό εισόδημα της χώρας του, η οποία συνήθως αποτελεί «λαγό» ανθελληνικών θέσεων, οφείλεται και στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία.

«Είχα τη χαρά να επισημάνω στον συνομιλητή μου ότι ο ελληνόκτητος στόλος περιλαμβάνει περίπου 700 πλοία, δηλαδή περίπου το 1/5 του δυναμικού του, με σημαία Μάλτας. Και, βέβαια, θεωρούμε ότι η ελληνική ναυτιλία θα συνεχίσει να αποτελεί γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας» παρατήρησε από την αρχή κιόλας της ομιλίας του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, βάζοντας στη θέση που έπρεπε τον Μαλτέζο συνομιλητή του.

Σημειώνεται ότι προ μηνός, Τουρκία, Μάλτα και η κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη συμφώνησαν να προωθήσουν την κοινή τους συνεργασία, να διευκολύνουν την επιστροφή μαλτέζικων και τουρκικών εταιριών στη Λιβύη και να επαναλάβουν τις πτήσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με διπλωματική γλώσσα, ο Ν. Δένδιας ζήτησε από τον ομόλογό του της Μάλτας, η οποία έχει τεμνόμενη ΑΟΖ με τη Λιβύη, Εβαρίστ Μπαρτόλο, να μην αμβλύνει την «αυτονόητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» απέναντι στις αξιώσεις της Τουρκίας. «Η Ε.Ε. δεν είναι συνασπισμός κρατών, είναι μια οικογένεια που βασίζεται σε κοινές αξίες με κυρίαρχη την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου» ανέφερε.

«Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι πολλά μέλη της οικογένειας έχουν συχνά διαφορετικές ανησυχίες. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα υπαρξιακά προβλήματα πολλών χωρών και ιδίως των μικρών χωρών. Εγώ ο ίδιος γεννήθηκα σε νησί. Καταλαβαίνω απόλυτα, έχω ζήσει τις νησιωτικές αγωνίες και τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες. ΟΌμως, οφείλουν να μη γίνονται εκπτώσεις στις αξίες μας» είπε. Πρόσθεσε δε πως η Μάλτα, «ένα νησιωτικό κράτος, δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται στις βασικές ανησυχίες και απόψεις με το άλλο νησιωτικό κράτος της Ένωσης, την Κύπρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ