Κατόπιν εορτής ρίχνουν 10 δισ. ευρώ στην αγορά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζει το ποσό που θα πέσει στην αγορά έως το τέλος του έτους για μέτρα στήριξης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Με τα χρήματα αυτά η συνολική δαπάνη θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περίοδο της καραντίνας.

Μόνο που στην κυβέρνηση φαίνεται ότι εξακολουθούν να αγνοούν μια σημαντική παράμετρο: την εκτίναξη της ύφεσης σε επίπεδα πολύ υψηλότερα απ’ αυτά που εκτιμούσαν αρχικά.

Το τραύμα του lockdown στην ελληνική οικονομία είναι βαθύ και απαιτούνται γενναία μέτρα ελάφρυνσης. Σίγουρα πιο γενναία από όσα προωθεί η κυβέρνηση. Αλήθεια, γιατί μαζί με αυτά τα 10 δισ. ευρώ δεν ρίχνει στην αγορά και τα χρήματα που αντλεί από τις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου; Υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη ανάγκη από τη στήριξη της οικονομίας, τη στήριξη των νοικοκυριών, των ανέργων, των εργαζομένων σε αναστολή; Ρητορικά τα ερωτήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έως τώρα έχουν διατεθεί περί τα 15 δισ. ευρώ και έως το τέλος του έτους θα φτάσουμε και θα υπερβούμε τα 24 δισ. ευρώ σε δαπάνη για μέτρα στήριξης. Μιλώντας στον Real FM σημείωσε πως τον Αύγουστο αυξήθηκαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές βοήθησαν. Έκανε λόγο για βαθιά ύφεση, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα των προηγούμενων δεκαετιών, εκτιμώντας ότι η χρονιά θα κλείσει με ύφεση έως 8%.

Όσον αφορά το τρίτο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως θα είναι στοχευμένο στις επιχειρήσεις του τουρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ