Νέα λίστα Πέτσα προανήγγειλε ο Μητσοτάκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα επαγρύπνησης αλλά και ικανοποίησης για τις μέχρι τώρα επιδόσεις στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έστειλε από το κοινοβουλευτικό βήμα ο πρωθυπουργός, στην πρώτη φθινοπωρινή αντιπαράθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με την αντιπολίτευση, ωστόσο, ιδίως τη μείζονα, να μην… πείθεται, καταλογίζοντάς του επιχείρηση αποσιώπησης των παλινωδιών και συσκότισης των λαθών.

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, αλλά προανήγγειλε και δεύτερη καμπάνια ενημέρωσης -και μάλιστα αμιγώς τηλεοπτική- για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, ανασύροντας μνήμες της σκανδαλώδους λίστας Πέτσα σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στην κατανομή των κονδυλίων. Σημειωτέον, η ανακοίνωση της νέας καμπάνιας έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση με ποικίλα σχόλια και λογής λογής ειρωνείες, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε «φέρτε και δεύτερο γύρο, δεν θα σας σώσει αυτό, όσο η καθημερινότητα των πολιτών θα γίνεται δυσοίωνη».

Πάντως, ο πρωθυπουργός, που δέχτηκε το σφυροκόπημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, απάντησε προσωπικά και σε σκληρούς τόνους σε καθέναν αρχηγό ξεχωριστά, καταλογίζοντας «εξυπνάδες» στον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την κριτική για τους χρονικούς περιορισμούς στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων σχολίασε: «Εσείς ο ίδιος μάς λέγατε την άνοιξη να ανοίξουμε εδώ και τώρα τον τουρισμό, και τώρα λέτε εμένα πολιτικό απατεώνα». Στη δε Φώφη Γεννηματά καταλόγισε ανέξοδη κριτική και μαξιμαλιστικές προτάσεις, ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα αφενός στον Γιάνη Βαρουφάκη για τις αναφορές περί «χρεοδουλοπαροικίας» και αφετέρου στον Κυριάκο Βελόπουλο για τα περί χρήσης μάσκας στα μικρά παιδιά.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε συνολικά την αντιπολίτευση ότι πυροβολεί μονίμως τη χώρα για εσωκομματικούς λόγους, επιμένοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει και είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες, και χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη την αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού. Παρά ταύτα, ειδικά αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων, ισχυρίστηκε ότι για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ευθύνονται πρωτίστως η εσωτερική κινητικότητα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας και όχι οι εξωτερικοί επισκέπτες. «Δεν θα επανέλθουμε ούτε γρήγορα ούτε αυτόματα, όλοι να προσέχουμε στις καθημερινές μας συνήθειες» είπε, επικαλούμενος εκ νέου την ατομική ευθύνη και πειθαρχία, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές περί ψεκασμένων θεωριών που κυριαρχούν στο διαδίκτυο.

Οσο για την ύφεση-σοκ 15,2%, επέμεινε ότι η ύφεση του εξαμήνου είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης -με τους βουλευτές της Ν.Δ. μάλιστα να χειροκροτούν-, ενώ προανήγγειλε την ανακοίνωση νέων μέτρων στη ΔΕΘ. Αναφορικά με τα ομολογουμένως ελλιπή μέτρα προστασίας στα σχολεία, δήλωσε πως τα ολιγομελή τμήματα είναι επιθυμητά, αλλά όχι εφικτά, καθώς δεν υπάρχουν αίθουσες, ενώ η λύση των διπλών βαρδιών θα αναστάτωνε την οικογένεια.

Πάντως, κάλεσε τους αντιπάλους του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για ρητορικές κορόνες, κάλεσμα στο οποίο δεν ανταποκρίθηκαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να τον χαρακτηρίζει «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα που έχει περάσει ποτέ από τη χώρα», κατηγορώντας τον ότι υποσχέθηκε ανάπτυξη και έφερε ύφεση 15% στο δεύτερο τρίμηνο και 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, πριν έρθει δηλαδή ο κορονοϊός. «Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση κι έχουμε στο δεύτερο τρίμηνο την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. Τα νούμερα δείχνουν ότι κάνετε εξαιρετικά λίγα, χωρίς σχέδιο ή με σχέδιο τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων» είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έκανε την κρίση ευκαιρία για μεγάλη αναδιάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, νομιμοποιώντας την απλήρωτη εργασία, κόβοντας το δώρο Χριστουγέννων και καθυστερώντας κι άλλο την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε ευθέως ότι οι ειδικοί υπέβαλαν στην κυβέρνηση τις επίμαχες προτάσεις για τουρισμό, άνοιγμα σχολείων και αύξηση πληρότητας στα πλοία, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιστημονικής επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ