Η Ελλάδα να σταθεί στο πλευρό της Συρίας: Η Αγία Σοφία, εμβληματική ευκαιρία (video)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χωρίς να έχει στενούς δεσμούς με τις ελληνικές Ορθόδοξες κοινότητες στις λεβαντινές περιοχές, η Ελλάδα χάνει γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και επιρροή. Έχει εγκαταλείψει τη Συρία και ίσως είναι ώρα  να ενισχύσει την παρουσία της εκεί, βοηθώντας τους Σύρους στην οικοδόμηση της ρέπιλκας της Αγίας Σοφίας που ετοιμάζουν.

Η ιδρυτική τελετή της μικρογραφίας της Αγίας Σοφίας, η οποία θα είναι αντίγραφο της ιστορικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε σε τζαμί, πραγματοποιήθηκε στη συριακή επαρχία Χαμάς.

Οι ελληνορθόδοξοι πολιτοφύλακες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα χτίσουν τη νέα εκκλησία με τη βοήθεια της Ρωσίας.

«Είναι ένα ιδιωτικό έργο και θα χρηματοδοτηθεί ιδιωτικά. Ακόμη και το οικόπεδο στο οποίο θα χτιστεί η εκκλησία ανήκει σε μια οικογένεια Σύρων χριστιανών, των οποίων οι πρόγονοι αντιστάθηκαν στους Τούρκους τη δεκαετία του 1920, όπως όλοι οι Σύροι εκείνη την εποχή. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μια μεγαλοπρεπή κατασκευή: θα είναι μια μικρή εκκλησία», δήλωσε ο Nabil Abdallah, διοικητής της φιλοσυριακής κυβέρνησης Εθνικής Επιτροπής Άμυνας στην πόλη πριν από λίγες ημέρες.

Οι ελληνορθόδοξοι πολιτοφύλακες στη Συρία, οι οποίοι παρέμειναν πιστοί στην κυβέρνηση Άσαντ, υπερασπίστηκαν με επιτυχία τις πόλεις και τις εκκλησίες τους χωρίς καμία βοήθεια από την Ελλάδα, όπως αναφέρει το greekcitytimes.com

Προκειμένου η Ελλάδα να αναδειχθεί ισχυρότερη μετά από αυτήν την κρίση με την Τουρκία, η Αθήνα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να υποστηρίξει όλες τις ελληνικές Ορθόδοξες κοινότητες όπου και αν βρίσκονται στην περιοχή, είτε πρόκειται για τη Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία ή την Αίγυπτο.

Εάν η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει καλύτερα τη γεωπολιτική της θέση, πρέπει να σφυρηλατήσει μονοπάτια με αυτές τις χώρες μέσω της ελληνικής Ορθόδοξης κοινότητας.

Εάν η Ελλάδα θέλει να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα της Συρίας (την οποία εγκατέλειψε), ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει, από το να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σουκαλαμπίγια;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ