Μυστικές διαπραγματεύσεις Αιγύπτου-Τουρκίας για την ΑΟΖ!

Τουρκία και η Αίγυπτος διαβουλεύονται εδώ και καιρό με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας σε επίπεδο πληροφοριών, κάτι το οποίο είχε αναφερθεί τόσο από τον Πρόεδρο Ερνογάν όσο και από τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα  -«Γενί Σαφάκ».

Ο Αντιναύαρχος ε.α., A. D. Kutluk, τόνισε σε δηλώσεις του ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Αιγύπτου θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι είναι γνωστό πως οι δυο χώρες συνομιλούν για την επίτευξή της. Πρόσθεσε ότι αν υπάρξει τελικά συμφωνία, οι άλλες χώρες θα υποβαθμισθούν, σχολιάζοντας πως η Τουρκία ακόμη διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, ενώ και η Αίγυπτος θα ωφεληθεί

Εν τω μεταξύ, αμείωτη παραμένει η τουρκική στρατιωτική δραστηριότης στην βόρειο Αφρική, όπου πλέον επιχειρούν και αεροπλάνα επιτηρήσεως και εγκαίρου προειδοποιήσεως τα οποία παρακολουθούν τις κινήσεις του αιγυπτιακού Στρατού. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτησις της ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Bulgarian Military», η οποία επικαλείται και πληροφορίες της ιταλικής ιστοσελίδος «Itamil Radar», συμφώνως προς την οποία τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Boeing E-7T, αφού απογειώθηκε από την τουρκική αεροπορική βάση του Ικονίου, πραγματοποίησε πτήσεις στην περιοχή μεταξύ της Τριπόλεως και Μισράτα, κατά τις οποίες κατέγραφε τις προετοιμασίες της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού του αιγυπτιακού Στρατού.

Το αεροσκάφος αυτό (με αριθμό αναγνωρίσεως: 002-13 και διακριτικό κλήσεως: TURAF27) πραγματοποίησε μεν αποστολή αναγνωρίσεως στην περιοχή του FIR της Τριπόλεως, αλλά εκτός του εναέριου χώρου της Λιβύης, δηλαδή πετούσε πάνω από την θάλασσα. Η μεγάλη διάρκεια πτήσεως, θεωρείται ένδειξις των προθέσεων της Αγκύρας στην Λιβύη. Η καταγραφή θέσεων και μετακινήσεων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος, θα μπορούσε να είναι μέρος της προετοιμασίας για πολεμική εμπλοκή.

Από την άλλη πλευρά, ο επιχειρησιακός έλεγχος της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού του αιγυπτιακού στρατού, για την οποία η Τουρκία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανελήφθη από τον Αιγύπτιο στρατηγό Μωχάμεντ Φαρίντ και αμέσως ενεπλάκη σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά, γεγονός που αποτελεί ένδειξη του σχεδίου ετοιμότητος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Σκοπός των ασκήσεων των αιγυπτιακών δυνάμεων ήταν, συμφώνως προς ανακοινώσεις, ο έλεγχος του επιπέδου και των δεξιοτήτων στα πεδία των μαχών, χρησιμοποιώντας συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπλα και εξοπλισμό, σε ένα σενάριο εντοπισμού εχθρικών στόχων και αντιμετωπίσεώς τους.  Σύμφωνα με αναφορές των τοπικών μέσων ενημερώσεως, ο αιγυπτιακός στρατός βρίσκεται σε μια φάση αυξημένης στρατιωτικής ετοιμότητος, ελέγχοντας την κατάσταση τόσο στο μέτωπο της Σύρτης όσο και στο μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου. Η διασπορά τουρκικών ναυτικών μονάδων επιφανείας καθώς και υποβρυχίων, λόγω της αντιπαραθέσεως της Αγκύρας με την Ελλάδα, έχει θέσει σε επιφυλακή το Γενικό Επιτελείο της Αιγύπτου, το οποίο παρακολουθεί όλη την κατάσταση με μεγάλη προσοχή.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην άφιξη μεταφορικού, τουρκικού αεροσκάφους στην Λιβύη, γεγονός που αποδεικνύει ότι συνεχίζεται σε καθημερινή βάση, η μεταφορά όπλων, πυρομαχικών καιμισθοφόρων, από την Τουρκία στην εμπόλεμη χώρα. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορία ονομάζεται Atlas και είναι τύπου Airbus A400M (με αριθμό αναγνωρίσεως: 16-0055 και διακριτικό κλήσεως: TUAF221), προσγειώθηκε προχθές στις 07:30 το πρωί, στην Μιράτα, προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Τουρκία έχει αποσύρει ορισμένες από τις δυνάμεις της από το Ιράκ και τις έχει μετακινήσει στο εσωτερικό της χώρας, πιθανότατα προετοιμάζοντας μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Σύρτη, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η κρίσις με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

πηγή: «ΕΣΤΙΑ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ