Καταγγελία-φωτιά για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Τον οικονομικό στραγγαλισμό όσων εργαζομένων διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, μέσω της αναστολής των συμβάσεών τους, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΤΤ).

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι, όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Grand Resort Lagonissi», οι υπεύθυνοι της επιχείρησης έθεσαν εκδικητικά σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας όσους εργαζομένους αντιδρούν σε φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΕΕΤ, «στο εν λόγω ξενοδοχείο η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι σε αναστολή σύμβασης, κάτι που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για το αν πραγματικά τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγείας λόγω Covid. Παράλληλα, η έλλειψη προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα την υπέρβαση του νόμιμου ωραρίου σε καθημερινή βάση, εργασία χωρίς ρεπό».

Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή την αναστολή σύμβασης εργασίας, όσοι «ενοχλητικοί» εργαζόμενοι ζητούν την αυτονόητη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των μέτρων ασφαλείας κατά του κορωνοϊού, εξωθούνται εκτός των επιχειρήσεων και οδηγούνται στην οικονομική εξαθλίωση. Κι αυτό γιατί αντί του πραγματικού τους μισθού καλούνται να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με το εξευτελιστικό ποσό των 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού που έχει θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, χαμηλότερο ακόμη και από τον κατώτατο μισθό, που θυμίζουμε ότι ανέρχεται σε 546 ευρώ (650 ευρώ μεικτά).

Πρόκειται επί της ουσίας για καταχρηστική πρακτική που εκμεταλλεύεται τα πολυδιαφημισμένα εργαλεία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, την ώρα που, όπως έχει καταγγείλει πολλάκις η ΠΟΕΕΤ, φέτος το καλοκαίρι η παρουσία του κατεξοχήν ελεγκτικού μηχανισμού, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ακόμη αναζητείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ