25/07/2021

Εκτός εθνικής γραμμής ο Μητσοτάκης – Αποδέχεται τουρκικές θέσεις

Η μυστική διπλωματία είναι το πρώτο πρόβλημα που αναδύεται από το άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, «The Times» (Βρετανία), «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (Γερμανία) και «Le Monde» (Γαλλία) και συνεχίζει να προκαλεί… αναταράξεις.

Το άλλο είναι η απόσταση που παίρνει πλέον ο πρωθυπουργός από την εθνική γραμμή της χώρας και η διολίσθησή του στις θέσεις που έχει εκφράσει και προσφάτως το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και η Γερμανία. Ορισμένοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πολιτική και οι χειρισμοί του Μητσοτάκη στα θέματα αυτά ενδεχομένως να μην είναι γνωστά ούτε και στους αρμόδιους υπουργούς…

Το αποτέλεσμα της αρθρογραφίας του πρωθυπουργού σε τρεις έγκριτες ευρωπαϊκές εφημερίδες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα γεγονός χωρίς συνέπειες για τη χώρα. Το κείμενο αυτό αποτελεί επίσημη πολιτική της χώρας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση. Μπορεί ακόμα και να γίνει επίκλησή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός παραδέχεται στο κείμενό του ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, με σαφή αναφορά στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, την οποία είχε «καρφώσει» ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τη διέψευδαν με μανία όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Όχι μόνο συναντήθηκαν οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν, αλλά είχαν υπογράψει και συμφωνία.

«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμα και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις». Ο πρωθυπουργός ομολογεί σχεδιασμό και όχι μια τυχαία συνάντηση. Κατηγορεί τους Τούρκους γιατί αποκάλυψαν τη συμφωνία.

Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι αυτή η συμφωνία τι περιλαμβάνει; Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα; Οι τυχόν ισχυρισμοί για το απόρρητο του πράγματος δεν ευσταθούν πλέον και πολύ…

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός κινείται εκτός της εθνικής γραμμής της Ελλάδας, αλλά εντός της γραμμής που εκφράζουν Γερμανία, ΗΠΑ και βολεύει την Τουρκία. Χαρακτηρίζει διεκδικούμενη την περιοχή όπου αλωνίζει επί έναν μήνα το «Oruc Reis» και διεξάγει έρευνες συνοδευόμενο από τον τουρκικό στόλο. Αναφέρει επί λέξει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί».

Διεκδικούμενη, η περιοχή από τον 28ο Μεσημβρινό μέχρι τον 32ο, κατά τον κ. Μητσοτάκη. Ποια η διαφορά αυτών που γράφει Έλληνας πρωθυπουργός από αυτά που έλεγε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 21/7/2020, καμία: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο». Τότε, και μετά τον σάλο που είχε προκληθεί, ακόμα και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα προσπάθησε να «διορθώσει» την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Καμία διαφορά μεταξύ αυτών που έγραψε ο πρωθυπουργός από αυτά που υποστηρίζει η γερμανική διπλωματία και από όσα λέει ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Εκτός της εθνικής γραμμής της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός, που στο άρθρο του αναγνωρίζει «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών», την ώρα που η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ.

Ποιες είναι οι άλλες διαφορές που έχουμε με την Τουρκία; Πουθενά δεν το αναφέρει αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πιεστικά ερωτήματα για την επίμονη άρνηση Πέτσα να δώσει απαντήσεις

Ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι να αποπειράται να κοροϊδεύει τους Έλληνες πολίτες και αυτό ο Στέλιος Πέτσας πρέπει να το καταλάβει. Η επιλογή του να μη δίνει απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ποιο ήταν το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, επικαλούμενος λόγους «εθνικού συμφέροντος» και λέγοντας ότι «όταν έχουμε κάτι να πούμε, το λέμε δημοσίως», εγείρει ερωτήματα.

Μάλιστα, κινείται εκτός εθνικής γραμμής η απάντησή του -σε ερώτηση σχετικά με το εάν η χώρα μας θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα τις περιοχές στις οποίες γίνονται οι τουρκικές έρευνες- «είναι σαφές από το άρθρο του πρωθυπουργού ότι μιλάμε για περιοχές όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Η δε άρνησή του να απαντήσει στις επισημάνσεις ότι για την τριμερή του Βερολίνου αρχικά δινόταν από την κυβέρνηση η εικόνα μιας σχεδόν «υπηρεσιακής», διαδικαστικής κίνησης για να γίνει το «χατίρι» στους Γερμανούς προκαλεί προβληματισμό ως προς το αν όσα πληροφορούνται οι Έλληνες από την κυβέρνηση είναι αληθή ή αν ακόμη και για τα εθνικά θέματα προέχει η επικοινωνιακή διαχείριση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ