Μπάχαλο για τα αίτια της καταστροφής στη Μόρια! Ποιος αδειάζει ποιους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χαμένη στη μετάφραση είναι η κυβέρνηση αναφορικά με τους υπευθύνους και τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μόρια, καθώς μέσα σε λίγες μόλις ώρες υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις και τοποθετήσεις από κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα να προκληθεί πλήρης σύγχυση.

Μάλιστα, ενώ άλλοι υπουργοί άφηναν υπονοούμενα για ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος δηλαδή, επεφύλαξε ένα θεαματικό «άδειασμα στους συναδέλφους του, δηλώνοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο.

Αλλα λέει δηλαδή ο αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απορρίπτοντας, και μάλιστα σθεναρά, τα σενάρια περί προβοκάτσιας, κι άλλα λένε οι υπουργοί και πολύ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Στέλιος Πέτσας.

Το ρεσιτάλ διγλωσσίας, στο οποίο επιδίδονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα κυβερνητικά στελέχη, όχι μόνο αποδεικνύει με ενάργεια το έλλειμμα σοβαρότητας και στρατηγικής των κυβερνώντων, αλλά και προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες, οι οποίοι το μόνο που ζητούν είναι να ενημερωθούν για τους υπαιτίους και, φυσικά, να τους αποδοθούν ευθύνες.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «αδειάζοντας» το… μισό υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε συγκεκριμένα σε τηλεοπτική συνέντευξη πως δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο πίσω από τη φωτιά στη Μόρια. «Για να πούμε ότι ήταν σχέδιο η πυρκαγιά στη Μόρια θα πρέπει να έχουμε στοιχεία ότι κάποιοι το επεξεργάστηκαν και το εκτέλεσαν. Τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν», υποστήριξε, ενώ ερωτηθείς για τους πανηγυρισμούς για τη φωτιά, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε κοφτά πως «δεν θέλω να μπω σε θεωρίες συνωμοσίας».

Ο ίδιος επέμεινε πως «το πραγματικό γεγονός» είναι ότι ορισμένοι μετανάστες αρνήθηκαν την καραντίνα μετά τη διαπίστωση 35 κρουσμάτων και τον εντοπισμό όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους, και στη συνέχεια αυτοί αντέδρασαν και προέβησαν σε αυτές τις πράξεις. «Ολα αυτά θα ερευνηθούν, θα αποδοθούν ευθύνες, θα γίνουν δικογραφίες» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σε εντελώς άλλο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας, και δεξί χέρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης, άφησε υπόνοιες ότι πίσω από την πυρκαγιά υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, λέγοντας πως «δεν ήταν κάτι τυχαίο, δεν προκύπτει προσώρας -είμαστε ακόμη στη φάση της συλλογής αποδεικτικού υλικού- ότι υπήρχε έξωθεν οργάνωση, το παρακολουθούμε όμως πολύ στενά».

Μίλησε μάλιστα περί συγκροτημένης ενέργειας, η οποία προερχόταν «κατά πάσα βεβαιότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τους ευρισκόμενους στον καταυλισμό μετανάστες.

Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που δήλωσε εξαρχής πως «η φωτιά δεν είναι τυχαία», σχολίασε πως «κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί», δηλώνοντας πως «θεώρησαν ότι, αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Ο,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν» όπως είπε.

Οσο για τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, άφησε κι εκείνος ανοιχτό το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, λέγοντας πως «θα βρεθούν οι υπαίτιοι. Δεν μπορεί να υπάρχει η εντύπωση ότι κάποιος μπορεί να προβεί σε προβοκατόρικες ενέργειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ