29/07/2021

Αποχωρεί το Oruc Reis;

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εδώ και λίγες ώρες έχει ανεβάσει ταχύτητα από τους τέσσερις στους 11 κόμβους με πορεία βόρεια προς το λιμάνι της Ατταλείας. Φαίνεται λοιπόν ότι αποχωρεί μετά από 31 ημέρες παραβίασης της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, γεγονός πρωτοφανές στην μεταπολίτευση.

29D69B23 3A33 4FB6 9CF0 2E4988BB0D19

Το γεγονός αυτό εάν συνδυαστεί με το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή τύπο όπου άνοιγε διάπλατα την πόρτα για διμερή διάλογο εφ’ όλης της ύλης, στα πρότυπα του Σημίτη με συμφωνίες Ελσίνκι και Μαδρίτης, όπως όμως και από την σημερινή του ομιλία στο Βελλίδειο όπου χαρακτήρισε την διαφορά μας στο θέμα της υφαλοκρηπίδας ως μείζονα, αντί για μία και μοναδική όπως ήταν η εθνική μας θέση, τότε μάλλον θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις.
Εάν δηλαδή όντως το τουρκικό ερευνητικό φύγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σίγουρα θα ξεκινήσουν οι περιβόητες διμερείς συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο που επιθυμούσε Γερμανία και αυτό θα γίνει μάλιστα πριν από την σύνοδο κορυφής του Σεπτεμβρίου προκειμένου να μην συζητηθούν καν πιθανές κυρώσεις προς την Τουρκία!

Δηλαδή ο Ερντογάν όχι μόνο βγαίνει κερδισμένος αλλά θα μας σύρει και στην Χάγη για όλα τα θέματα που επιθυμεί και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα όπως επιθυμούσαμε εμείς. Ελπίζουμε αυτό το σενάριο να μην υλοποιηθεί διότι με αυτόν τον τρόπο θα γκριζάρουν το μισό Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ