13/04/2021

Προαναγγελία εκλογών η αναβολή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από Μητσοτάκη;

Στα ψιλά γράμματα έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα οι συνεχείς αναβολές στην κατάθεση του πολυδιαφημιζόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του olympia, αυτό αποτελεί απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που μάλλον δεν έγινε καθόλου τυχαία.

Αφενός μεν γιατί φοβάται το τσουνάμι αντιδράσεων από το επικείμενο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο (ελαστικό 8ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, περιορισμούς στις συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.ά.).

Αφετέρου γιατί δε θέλει να ασκήσει πίεση στην κοινοβουλευτική ομάδα του γιατί, καθώς φαίνεται, τη χρειάζεται ετοιμοπόλεμη για τις μάχες που επίκεινται εντός του 2021!

Ας μην ξεχνάμε ότι η απόφαση του αυτή θα προκαλέσει έντονη δυσφορία στους επενδυτές στην ιδιωτική ασφάλιση που περίμεναν πως και πως την υλοποίηση των δεσμεύσεων του να τους παραδώσει την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής σύνταξης.

Γεγονός που από μόνο του προσδίδει βαρύνουσα σημασία στην ξαφνική αναβολή του νέου ασφαλιστικού.

Ασφαλιστικό που, παρεπιμπτόντως, αναμένεται να προκαλέσει έλλειμμα στην Επικουρική Ασφάλιση έως και 70 δις, για το οποίο η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν έχει δώσει καμία απολύτως εξήγηση πως θα καλυφθεί.

Μήπως λοιπόν ο σχεδιασμός μετατίθεται για το 2021;

Που θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με το εκλογικό σύστημα (ακύρωση της απλής αναλογικής, μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα), άρα και οι συσχετισμοί δυνάμεων;

Που θα έχει έρθει το εμβόλιο του κορωνοϊού, και θα έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά η κυβέρνηση;

Και που θα ανανεωθούν οι υποσχέσεις στους “επενδυτές” της ιδιωτικής ασφάλισης, άρα και η στήριξη τους;

Win-win situation…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ