Πλήρη κατάρρευση της οικονομίας δείχνουν τα νέα στοιχεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο οχτάμηνο του 2020 το πρωτογενές  έλλειμα άγγιξε τς 6,6 δις ευρώ αντί για το πλεόνασμα 1,1 δις που προϋπολογιζόταν.

Στην κυβέρνηση βέβαια δηλώνουν αισιόδοξοι, ο αρμόδιος υπουργός κύριος Σκυλακάκης μαλιστα επισημαίνει πως τα φορολογικά έσοδα του μηνός Αυγούστου ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου. Έφτασαν στο ύψος των εσόδων της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού του 2020 και ήταν κατά 400 εκατ. περισσότερα από τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Είναι δηλαδή 400 εκατ. πάνω σε σχέση με τις προβλέψεις μας, που έχουν λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η επίδοση αυτή έχει προφανώς και κάποια συγκυριακά χαρακτηριστικά, όμως με βεβαιότητα αντανακλά τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και την αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση.

Δεν αλλάζει τις προβλέψεις μας για μειωμένα έσοδα στους επόμενους μήνες, είναι όμως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια δύσκολη εποχή, συμφωνα  με τα λεγόμενα του κυρίου υπουργού.

Όσο αφορά τωρα τα στοιχεία τα καθαρά έσοδα  του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28.930 εκατ. ευρώ, με μείωση κατά 3.524 εκατ. ευρώ ή 10,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Επιπλεον εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 163 εκατ. ευρώ περίπου (49 εκατ. ευρώ για τον Μάιο 2020, 106 εκατ. ευρώ περίπου για τον Ιούνιο 2020 και 8 εκατ. ευρώ περίπου για τον Ιούλιο 2020) στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι». Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 32.262 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.019 εκατ. ευρώ ή 8,6% έναντι του στόχου. Τα έσοδα από φόρους ήταν 27.009 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.633 εκατ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Η αιτία που πήγαν όλα στραβά βέβαια συμφωνα με την κυβέρνηση είναι η πανδημία και μόνο αυτή. Λες και πριν την πανδημία, τους πρώτους μήνες του 2020 τα πράγματα ήταν καλύτερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ