Το λάθος του Σταυρού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενετσάνος Γιώργος

Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε το βιβλίο που δόθηκε στα παιδιά μας, τα Θρησκευτικά της Γ’ γυμνασίου «Η μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο».  Βλέπω το εξώφυλλο του και θαυμάζω ένα σουρεαλιστικό αντίγραφο εκκλησίας που θυμίζει Σαλβαντόρ Νταλί. Πράγματι ο καλλιτέχνης έκανε καλή δουλειά με μια όμως διαφορά. Προσέχοντας καλύτερα παρατηρώ, ότι απουσιάζει από τον ναό βυζαντινού τύπου κάτι που όχι μόνο είναι σύμβολο της χριστιανοσύνης, αλλά και αναπόσπαστο αρχιτεκτονικό μέλος σε κάθε χριστιανικό ναό.

Εδώ συμβαίνουν τρία πράγματα:

1ον. Ο δημιουργός που έκανε την εικονογράφηση πήρε τέτοια εντολή από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

2ον. Υπάρχει περίπτωση να μην έχει περάσει έξω από ελληνορθόδοξο ναό από τα γεννοφάσκια του (αν και «κομματάκι δύσκολο») εκτός και αν μένει σε μη χριστιανική χώρα.

3ον. Κάποιοι πονηροί θα έλεγαν ότι έγινε επίτηδες, γιατί θέλουν να αλώσουν τα νέα μυαλά με την πλήρη ισοπέδωση των θρησκειών.

Όποια εκδοχή και αν ισχύει ένα είναι σίγουρο: χρειάζεται να απεικονίζεται η πραγματικότητα. Αυτή ‘όμως όχι μόνο δεν αποτυπώνεται αλλά αντιθέτως αλλοιώνεται, λες και ζούμε σε χώρα όπου πρέπει να κρύβουμε το ότι είμαστε χριστιανοί ή να αφαιρούμε (για ποιους αλήθεια λόγους δεν το έχω καταλάβει) το σύμβολο της αγάπης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης που είναι ο σταυρός.

Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αντιδράσει σε αυτό το φαινομενικά μεν μικρό αλλά ουσιαστικά μεγάλο λάθος, μιας και «περνά» στις νεαρές ψυχές λανθασμένα μηνύματα και ελπίζω ότι θα το αποκαταστήσει, εκτός και αν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ