Επεισόδιο Ντόρας Μπακογιάννη – Ράμα!

Έντονο διαξιφισμό είχαν στο συνέδριο του Economist η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, τόσο για την καθυστέρηση υπογραφής της συμφωνίας για την ΑΟΖ, όσο και  για τον ρόλο του Ταγίπ Ερντογάν στα Βαλκάνια.

Ο Ράμα πρότεινε να βρεθεί λύση στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών «είτε με την βοήθεια τρίτων χωρών, είτε προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο». Και σε εκείνο το σημείο εξήρε την παρουσία της Τουρκίας στα Βαλκάνια, λέγοντας ότι η Άγκυρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης και ότι η χώρα του ευρίσκεται σε στρατηγική συνεργασία με Ελλάδα και Τουρκία. Υπεστήριξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι κατά των Ελλήνων, μη έχοντας προφανώς ακούσει τις απειλές του ότι θα ρίξει ξανά στην θάλασσα όπως έκανε το 1922!

Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την απόφαση, προ δεκαετίας, του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο ακύρωσε την συμφωνία των δύο χωρών για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, που είχε υπογραφεί στα Τίρανα. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για το ότι δεν έχουμε συμφωνία μετά από 12 χρόνια», δήλωσε η βουλευτής. Υπενθύμισε στον Ράμα ότι προσφάτως η χώρα μας υπέγραψε δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο και με ξεκάθαρο τρόπο του είπε σε έντονο ύφος ότι «η παρέμβαση τρίτων χωρών δεν βοηθάει, ξέρουμε ότι η Τουρκία ήταν κατά της συμφωνίας».

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δικαιολόγησε την τότε απόφασή του λέγοντας ότι προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο φοβούμενος την αυξανόμενη ένταση στην χώρα του μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Απήντησε στην κ. Μπακογιάννη ότι δεν ισχύουν τα περί τουρκικής ανάμειξης στην τότε απόφασή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ