Θαύμα, θαύμα! Η ΕΛΣΤΑΤ είδε… μείωση της ανεργίας στο β’ τρίμηνο του 2020

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρό ζήτημα δημιουργείται πλέον με την αξιοπιστία των στοιχείων που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή είδε μείωση της ανεργίας στο β’ τρίμηνο του 2020, δηλαδή κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στη συλλογή των δεδομένων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τα στοιχεία, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα μεθοδολογίας.

Όπως αναφέρεται, «λόγω των μη τυπικών συνθηκών, υπό τις οποίες διενεργήθηκε η συλλογή της πλειονότητας των πρωτογενών δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν και της ενδεχόμενης μεταβολής του ποσοστού απόκρισης των ερευνωμένων και του βαθμού στον οποίο αυτή οφείλεται σε αυτές τις μη τυπικές συνθήκες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή διενεργεί μεθοδολογικούς ελέγχους διερεύνησης συμβατότητας των εναλλακτικών πρακτικών συλλογής στοιχείων, τα αποτελέσματα των οποίων ενδέχεται να δημοσιεύσει εκτάκτως, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο».

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που συνέλεξε η ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 768.276 άτομα και το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,7%, έναντι 16,2% του προηγούμενου τριμήνου και 16,9% του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 3,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Επίσης, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.844.034 άτομα. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τέλος, οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.289.155 άτομα. Το ποσοστό των μη ενεργών μειώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 3,4% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ