«Πόνεσε» τους Τούρκους η «δημοκρατία»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης για την πληρωμένη απάντηση στον Ερντογάν. Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον πρέσβη μας για εξηγήσεις – Θρασύτατες απειλές κατά της ζωής δημοσιογράφων της εφημερίδας.

Ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας μπορεί να προκαλέσει, ενθουσιασμό και να εκφράσει το πατριωτικό αίσθημα του λαού. Από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει και οργή. Όλα αυτά τα κατάφερε το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας». «Siktir Git Mr Erdogan» ή, σε…αγγλική μετάφραση, «F@ck you, κύριε Ερντογάν».

320E3FDC 4DF7 4E41 A1DC 89D48AC02F98

Η τουρκική πλευρά ενοχλήθηκε από το πρωτοσέλιδο, αλλά η κίνηση στην οποία προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναδεικνύει το έλλειμμα δημοκρατίας της γείτονος χώρας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις για το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας». Το καθεστώς Ερντογάν έχει ξεχάσει ότι στην Ελλάδα το πολίτευμα είναι Προεδρευομένη Δημοκρατία και πως είναι κατοχυρωμένη, με αγώνες και αίμα, η ελευθερία του Τύπου.

Επίσης, να ενημερώσουμε τον κ. Τσαβούσογλου ότι στην Ελλάδα δεν είναι όλα τα ΜΜΕ ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα, όπως στην Τουρκία. Η ενόχληση της Τουρκίας έγινε φανερή και από την ανακοίνωση -ήπια και προσεκτική, είναι η αλήθεια- που έβγαλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένες στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση αποχής από ύβρεις έναντι της προσωπικότητος οιουδήποτε ατόμου, κατά μείζονα λόγο ξένων ηγετών. Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται».

Ναι, αυτό το πρωτοσέλιδο, τελικά, είπε όλα όσα ήθελαν να πουν όλοι οι Έλληνες τους τελευταίους δύο μήνες, που βλέπουν και ακούν τους Τούρκους να τραμπουκίζουν την Ελλάδα και να μην υπάρχει καμιά αντίδραση. Αυτό το πρωτοσέλιδο προκάλεσε ενθουσιασμό σε πολλούς Έλληνες, οι οποίοι κυκλοφορούσαν με τη «δημοκρατία» στα χέρια, ώστε να φαίνεται καθαρά και ξάστερα ο τίτλος που «έπιασε» το αίσθημα ενός λαού, ο οποίος βλέπει τους ηγέτες του να παρακολουθούν απαθείς, επί έναν μήνα, το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδεία του μισού τουρκικού στόλου, να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Το πρωτοσέλιδο προκάλεσε τέτοιο κύμα ενθουσιασμού, που διακινήθηκε και στο διαδίκτυο, σε τέτοιον βαθμό που έγινε viral.

Φυσικά, όλη αυτή η δικαιολογημένη αγανάκτηση, που εξέφρασαν οι τίτλοι της πρώτης σελίδας της «δημοκρατίας», προκάλεσε ταραχή και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Προκάλεσε ταραχή σε όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, αλλά και σε διάφορους τουρκόφιλους εντός Ελλάδας, οι οποίοι ενοχλήθηκαν από το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» και όχι από αυτά του τουρκικού Τύπου και από τις δηλώσεις όλων των αξιωματούχων, από τον Ερντογάν μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο της πρεσβείας, που εκτοξεύουν απειλές κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» είναι πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ της γείτονος, κάνοντας φανερό ότι τελικά χρειάζεται και κάποιος να αντιδράσει σε όλο αυτό το «μπούλινγκ» που υφιστάμεθα από τους γείτονές μας. Χρειάζεται και αντίδραση στα «νταηλίκια». Ενδεικτικό του πόσο «χτύπησε φλέβα» ο τίτλος αγανάκτησης κατά του Ερντογάν είναι και το πλήθος απειλητικών μηνυμάτων που δέχεται η «δημοκρατία» στο κεντρικό e-mail, αλλά και στα προσωπικά e-mails των δημοσιογράφων.

Πολλά από τα απειλητικά μηνύματα, που είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, βάλλουν ευθέως κατά της ζωής, των εργαζομένων της εφημερίδας, αλλά και κατά της Ελλάδας. Τίποτε διαφορετικό, δηλαδή, από όσα γράφει καθημερινά ο τουρκικός Τύπος κατά της πατρίδας μας.

Μερικά χαρακτηριστικά απειλητικά μηνύματα που λάβαμε από την Τουρκία: «Ζω στην περιφέρεια Φετιγιέ, όποιος έχει ελληνικό διαβατήριο, είναι χριστιανός και μιλάει τη γλώσσα σας θα πληρώσει με τη ζωή του. Σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε ασφαλείς ακόμη και στο σπίτι σας». Άλλος χαρακτηρίζει την Ελλάδα «σκύλο της Ε.Ε.» και προσπαθεί να προκαλέσει το θρησκευτικό μας αίσθημα, γράφοντας ότι το πρωί προσευχήθηκε σαν καλός μουσουλμάνος στο «τζαμί της Αγια-Σοφιάς»…

πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ