Τουρκική τράπεζα που συνδέεται με τον Ερντογάν ξέπλενε βρώμικο χρήμα για γερμανικές εταιρίες, τους Ταλιμπάν, μέχρι και τη βιομηχανία πορνό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πίσω από το τραπεζικό σκάνδαλο μεγατόνων “FinCEN Files” και τo ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από κολοσσούς όπως η HSBC, η Deutche Bank, η Standard Chartered κ.ά., κρύβονται και οι σκιώδεις συναλλαγές της τουρκικής τράπεζας Aktif Bank, για λογαριασμό της γερμανικής Wirecard, της βιομηχανίας πορνό, αλλά και πελατών από το Αφγανιστάν που συνδέονται με τους Ταλιμπάν.

Ποια είναι η Aktif Bank και πως συνδέεται με την οικογένεια Ερντογάν

Η Aktif Bank είναι μέρος της Calik Holding, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Τουρκία, στον οποίο ανήκουν περισσότερες από 30 εταιρείες. Ο όμιλος, έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση, αφού την περίοδο που πραγματοποιήθηκαν οι υπό διερεύνηση ύποπτες συναλλαγές που περιλαμβάνονται στα FinCEN Files, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ήταν ο Berat Albayrak, γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας σήμερα.

Η γερμανική Wirecard, οι Ταλιμπάν και… η βιομηχανία πορνό

Ανάμεσα στη λίστα πελατών της Aktif Bank φιγουράρει το όνομα της γερμανικής Wirecard Bank, για την οποία η τουρκική τράπεζα διευκόλυνε συναλλαγές ύψους μέχρι και $17.5 εκατ. δολαρίων, για λογαριασμό πελατών της πρώτης, όπως της MindGeek, ιδιοκτήτρια εταιρία των ιστοσελίδων πορνό Pornhub και Youporn.

Μεταξύ 27 Μαΐου και 1 Ιουλίου 2014, η Aktif Bank ενορχήστρωσε 561 “ύποπτες” μεταφορές χρημάτων αξίας 35,3 εκατομμυρίων δολαρίων (29,8 εκατομμύρια ευρώ) από λογαριασμούς στο Αφγανιστάν. Εταιρίες χωρίς δραστηριότητα, για τις οποίες δεν υπάρχουν διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες, γεγονός που παραπέμπει σε εταιρίες-κέλυφος για λογαριασμό των Ταλιμπάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν συναλλαγές 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων (3,04 εκατομμύρια ευρώ) μεταξύ Ιουνίου 2013 και Μαρτίου 2014 μέσω της New Kabul Bank για λογαριασμό της Αφγανικής Watan Oil and Gas, που είναι γνωστή στις αμερικανικές αρχές για τις σχέσεις της με τους Ταλιμπάν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αναφορά των ελεγκτικών αρχών για τα FinCEN Files που διέρρευσε, “Τα εμβάσματα που στάλθηκαν από την Watan Gas μέσω της Aktif Bank διαβιβάστηκαν σε δύο Λετονικές τράπεζες στη Ρίγα και οι επιχειρηματικές οντότητες που λαμβάνουν κεφάλαια φαίνεται να είναι εταιρείες-κέλυφος με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στο Χονγκ Κονγκ”.

Με πληροφορίες από Deutche Welle

ΔΗΜΟΦΙΛΗ