Χάρτης της Σεβίλλης: Πισώπλατη μαχαιριά από τις ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον χάρτη της Σεβίλλης συμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Τι το ιδιαιτερο έχει αυτός ο χάρτης; Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ.

«Όσον αφορά το ‘νομικό καθεστώς’ του χάρτη της Σεβίλλης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει νομική σημασία. Κατανοούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο», λένε οι Ανερικανοι.

Ο Χάρτης της Σεβίλλης δημιουργήθηκε όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Αποκαλείται και «χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

814B60B6 7A77 4D42 A5B1 2CAEE2A436DD

Στη συνέχεια πετανε και ένα τυπικό ότι οι ΗΠΑ ως στάση παγκόσμιας πολιτικής δεν παίρνουν θέσεις για τις θαλάσσιες διασυνοριακές διαφορές άλλων κρατών.

«Τα όρια των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων πρέπει να επιλυθούν από τα ενδιαφερόμενα κράτη με συμφωνία βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον καλόπιστο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επαναρχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».

Ο λεγόμενος χάρτης της Σεβίλλης τρομοκρατει τους Τούρκους, καθώς περιοριζει τη μεσογειακή κυριαρχία της Τουρκίας στα 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδη στις ακτές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ