Ο «διάλογος» κατά τον Ερντογάν: «Ελλάδα και Κύπρος φταίνε για τα προβλήματα στην Αν. Μεσόγειο»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εξαιρετικά» δείγματα διάθεσης για διάλογο παρουσίασε για μια ακόμη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ξεκάθαρα ότι για τις εντάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο «ευθύνονται οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων», παρουσιάζοντας την Τουρκία ως υπόδειγμα διεθνούς δικαίου!

«Υπάρχουν χώρες που ενεργούν με τη λογική του ο νικητής τα παίρνει όλα. Τα μάταια βήματα για τον αποκλεισμό της χώρας μας δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας. Δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα κάποιου άλλου, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή», ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Και συνέχισε εξαπολύοντας κατηγορίες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου: «Η Τουρκία δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και για το γεγονός ότι τα συμφέροντά μας αγνοούνται. Ο λόγος για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή είναι τα μονόπλευρα βήματα που έλαβαν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι από το 2003 με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Η Τουρκία είναι μια χώρα που αναγκάζεται να επωμιστεί το βάρος κάθε αρνητικής εξέλιξης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ερντογάν έβαλε και το διεθνές δίκαιο μέσα σε όλα όσα είπε, σαν… προτεραιότητα της Τουρκίας! «Η προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η επίλυση των διαφορών σε έναν ειλικρινή διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου και της δίκαιης βάσης. Ωστόσο, θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν θα ανεχτούμε ποτέ καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Επανέλαβε το αίτημα για καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ παράκτιων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου: «Για το σκοπό αυτό, θα θέλαμε να προτείνουμε τη σύγκληση περιφερειακής διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής», είπε, αλλά δεν είπε ότι δεν δέχεται συνομιλίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε «την απουσία δίκαιης, ολοκληρωμένης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται από το 1968»,  ως έναν από τους λόγους της κρίσης στην περιοχή: «Το μόνο εμπόδιο για μια λύση είναι η ασυμβίβαστη, άδικη και κακομαθημένη προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να κάνει τους Τουρκοκύπριους μειοψηφία στην πατρίδα τους, ή ακόμη και να τους αποκλείσει εντελώς από το νησί».

Για να προσθέσει: «Ως εγγυήτρια χώρα, δεν έχουμε αφήσει ποτέ τον Τουρκοκύπριο λαό μόνο στο δίκαιο αγώνα του και δεν θα τον αφήσουμε στο μέλλον. Η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι ο Τουρκοκύπριος λαός είναι συνιδιοκτήτης του νησιού. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε λύση που θα εγγυάται μόνιμα την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού και τα ιστορικά και πολιτικά δικαιώματά τους στο νησί».

Για τα ενεργειακά και την αποστολή των τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, η κοσμοθεωρία του Ταγίπ Ερντογάν είναι η εξής: «Οι εντάσεις έχουν πρόσφατα κλιμακωθεί λόγω των ενεργειακών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, η Νότια Κύπρος και άλλα μέλη της ΕΕ προσπάθησαν να μπλοκάρουν την ενεργειακή εξερεύνηση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι ψάχνει στα ελληνικά ύδατα, χρησιμοποιώντας την μαξιμαλιστική άποψη της Αθήνας που βασίζεται σε μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Τουρκία – η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο – λέει ότι αυτή η άποψη είναι παράνομη και δεν έχει νόημα και έχει στείλει γεωτρύπανα, με στρατιωτική συνοδεία, για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της, λέγοντας ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρεια Κύπρου έχουν δικαιώματα στην περιοχή».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε ότι ζητά διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις για τον καθορισμό δίκαιης κατανομής των πόρων της περιοχής.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει και το προσφυγικό με επίσης… ερντογανική προσέγγιση: «Σήμερα, χώρες όπως η Τουρκία, που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, σώζουν την αξιοπρέπεια όλης της ανθρωπότητας μέσω των θυσιών τους, ωστόσο, ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, δυστυχώς παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο».

πηγή: www.newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ