Γάλλοι αναλυτές: «Αν αφήσουμε τον Ερντογάν ανεξέλεγκτο, η Μεσόγειος και τα Βαλκάνια θα βρεθούν στο χάος»

Ο Paul Sugy, αναλυτής και δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, μίλησε για τις βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν σε Μεσόγειο και Βαλκάνια, κάνοντας λόγο για όνειρα τουρκικής αυτοκρατορίας και ξεκαθάρισε το ρόλο της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά. Στο ίδιο μήκος κύματος και o Hadrien Desuin, υπεύθυνος για διεθνή θέματα στο Fondation du Pont Neuf.

«Αν αφήσουμε τον Ερντογάν να κινηθεί ανεξέλεγκτος για ακόμη λίγα χιλιόμετρα, όχι μόνο η Μεσόγειος, αλλά και ολόκληρα τα Βαλκάνια θα πέσουν στα χέρια του και θα βρεθούν στο χάος», είπαν πολύ χαρακτηριστικά και οι δύο Γάλλοι, οι οποίοι αναφερόμενοι στις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση της πατρίδας τους, συμφώνησαν: «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχουμε την κολακευτική εντύπωση ότι η Γαλλία σώζει την τιμή της Ευρώπης».

Ο Sugy είπε ότι είναι πλήρης η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, απέναντι «στα σχέδια που προωθεί ο Ερντογάν -ο οποίος είναι ένας καθαρός λαϊκιστής – και το ΝΑΤΟ», ενώ πρόσθεσε ότι «η χώρα του δεν μπορεί να βασιστεί πλέον ούτε στην Γερμανία».

Και εξήγησε το γιατί: «Η Γερμανία, η οποία έχει μετατραπεί σε μια παθητική δύναμη από το 1945, προωθώντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο  σε κάθε κρίση, την ίδια περίοδο που η Ευρώπη αγωνίζεται για την ύπαρξη της και της αξιοπιστία της. Δυστυχώς, είναι όμηρος της ισχυρής τουρκικής μειονότητας. Η Γερμανία αναζητά μια θέση διαιτητή που δεν έχει καμία χρησιμότητα σε αυτές τις περιόδους ακραίας έντασης, όπου για την Ευρώπη διακυβεύεται η επιβίωσή της και η αξιοπιστία της. Η ελληνοτουρκική κρίση όμως  διδάσκει ποιοι είναι οι αληθινοί φίλοι και ποιοι όχι. Η  Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και φίλος της Γερμανίας, άρα σίγουρα όχι».

Ο Hadrien Desuin, μιλώντας επίσης στη «Le Figaro» αποκωδικοποίησε το ρόλο της Τουρκίας και… έριξε και την απειλή του: «Η Τουρκία διεισδύει επιδέξια στην παραδοσιακή αντιπαλότητα ΗΠΑ-Ρωσίας. Χάρη στη γεωπολιτική θέση της, παίζει τo νταή στη Μεσόγειο, αντιμετωπίζοντας τη Γαλλία με πρωτοφανή αλαζονεία.  Αλλά πρέπει να θυμάται, ωστόσο, ότι, μολονότι οι τακτικές ένοπλες δυνάμεις της είναι μεγαλύτερες από εκείνες της Γαλλίας, η Γαλλία είναι μια πυρηνική δύναμη που δεν θα επιτρέψει καμία επιθετικότητα».

Ο αναλυτής του Fondation du Pont Neuf, προειδοποιεί: «Η Τουρκία παραβιάζει τακτικά και συστηματικά τη θαλάσσια και χερσαία κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου… Εάν η Γαλλία και οι μεσογειακοί σύμμαχοί της δεν ενεργήσουν τώρα, η Τουρκία σταδιακά θα αυτο-ανακηρυχθεί φύλακας των θαλάσσιων συνόρων μας. Ωστόσο, η ελευθερία και ο νόμος στη Μεσόγειο δεν μπορούν να παραχωρηθούν σε έναν ισλαμιστή αυτοκράτορα με πλήρη εθνικιστική και θρησκευτική πορεία».

Για να καταλήξει ο Hadrien Desuin με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο: «Ο τουρκικός ισλαμο-εθνικισμός, ο οποίος απορρέει από το Οθωμανικό Χαλιφάτο, αλλά και την ενότητα και τη στρατιωτική συγκέντρωση που χτίστηκε υπό τον Μουσταφά Κεμάλ, είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθεί με τη μέγιστη σοβαρότητα. Ο εξισλαμισμός της Ευρώπης είναι το πρόγραμμα του Ερντογάν. Η εθνοτική και θρησκευτική εκκαθάριση στην Τουρκία είχε προηγούμενο με τους Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Κούρδους. Εάν αφήσουμε τον Ερντογάν να προχωρήσει, ακόμη και μερικά χιλιόμετρα, ολόκληρη η Μεσόγειος και τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να ανατραπούν».

πηγή: www.newsbreak.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ