Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Ιωάννης Μάζης: Φοβάμαι αποστρατικοποίηση νήσων-Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα το δεχθεί (Βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δρ Ιωάννης Μάζης Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ήταν καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ με τον Γιώργο Σιαδήμα και ανέλυσε διεξοδικά την δύσκολη θέση που βρίσκεται η Ελληνική διπλωματία ανάμεσα στην επιλογή του διαλόγου και την συνεχιζόμενη και μη αποκλιμακούμενη Τουρκική προκλητικότητα. Είναι λάθος είπε ο καθηγητής η χρήσης του όρου “θαλάσσιες ζώνες”, διότι με τον όρο “θαλάσσια ζώνη” εννοούμε εκτός από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, και την αιγιαλίτιδα ζώνη αλλά και την συνορεύουσα ζώνη (πχ Καστελλόριζο) τα οποία είναι κυριαρχικά δικαιώματα μονομερώς ασκούμενα και δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.Εξέφρασε τον φόβο πως οδεύουμε ολοταχώς προς σύνταξη συνυποσχετικού το οποίο θα περιλαμβάνει και αυτού του είδους διαπραγματεύσεις, για θέματα που δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Η Τουρκία, όπως είπε, θέλει να βάλει την ατζέντα Καλίν στο τραπέζι, ενώ είπε “δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί μερική αποστρατικοποίηση νησιών”. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει όπλα στα νησιά ώστε να μπορούν να αμυνθούν, αλλά εξέφρασε την ανησυχία μήπως μας βγουν ρήτρες, όπως για παράδειγμα αμερικανικός οπλισμός που βρίσκεται στα νησιά να αφαιρεθεί και κάτι που θα τα αφήσει απροστάτευταΓια την Χάγη είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί τους κανονισμούς τους διεθνούς δικαίου της θαλάσσης. Εαν κάνει υποσχετικό πριν πάμε στην Χάγη θα πρέπει να δεχθεί εκ προοιμίου να δεχθεί την όποια απόφαση του δικαστηρίου.

Όμως η Τουρκία δεν φαίνεται να κάνει τίποτα από τα δυο. Τέλος προειδοποίησε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούμε πληθυντικό στην λέξη διαφορές γιατί υπάρχει μόνον μια διαφορά με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ